Roméo et Jeannette

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Roméo et Jeannette
Opće informacije
AutorJean Anouilh
Datum pisanja1945.
Činovičetiri čina
Jezikfrancuski jezik
Datum izdavanja1946.
IzdavačÉditions de la Table Ronde
Informacije o premijeri
Premijera20. studenog 1946.
Théâtre de l'Atelier
Francuska Pariz, Francuska
RežiserAndré Barsacq
Lica
  • Frédéric, šarmantan i naivan mladić
  • Julia, njegova zaručnica
  • Jeannette, njezina sestra
  • Lucien, njihov brat
  • Otac i majka, njihovi roditelji
  • Poštar

Roméo et Jeannette (srpskohrvatski: Roméo i Jeannette) je drama u četiri čina Jeana Anouilha iz 1945. godine, a koja je premijerno izvedena 20. studenog 1946. godine u Théâtre de l'Atelier; predstavu je režirao Anouilhov prijatelj i dugogodišnji suradnik, André Barsacq.

Roméo et Jeannette je zapravo obrada Shakespeareove tragedije Romeo and Juliet, mada u potpuno modernom kontekstu i s osjetno izmijenjenom radnjom. U centru iste je djevojka Julia, koja se vraća k obitelji kako bi pripremila upoznavanje njih i njezinog zaručnika, Frédérica. Međutim, Julija pronalazi obitelj u kaotičnom stanju, a cijela se situacija dodatno zakomplicira kada se pojavljuje Julijina sestra, Jeannette. Anouilh je ovom dramom prvi i jedini put obradio Shakespearea (uz već ranije uspostavljenu praksu obrade starogrčkih komada) u modernom kontekstu u sklopu francuske književnosti, međutim neće ostati jedini autor koji je to uradio; mnogo godina kasnije, točnije 1972. godine, Eugène Ionesco je u svom Macbettu obradio Shakespeareov "škotski komad", Macbetha.

Drama je premijerno objavljena 1946. godine u sklopu zbirke "novih crnih komada" što ju je izdala kuća Éditions de la Table Ronde. Drama je inicijalno doživjela čak 123 izvedbe, međutim Anouilh ju je osobno smatrao neuspjehom. Tokom godina je nekoliko puta obnavljana na sceni.