Thomas More ou l'Homme libre

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Thomas More ou l'Homme libre
Opće informacije
AutorJean Anouilh
Datum pisanja1987.
Jezikfrancuski jezik
Datum izdavanja1987.
IzdavačÉditions de la Table Ronde
Informacije o premijeri
Premijera18. travnja 1994.
Kripta sv. Agneze
Francuska Pariz, Francuska
RežiserJean-Luc Jeener

Thomas More ou l'Homme libre (srpskohrvatski: Thomas More, ili Slobodan čovjek) je posljednja drama francuskog pisca Jeana Anouilha, nastala 1987. godine, malo prije njegove smrti u Lausannei. More je nastao još 1964. godine i to kao filmski scenarij, međutim nikada nije produciran i Anouilh ga je godinama držao po strani, sve dok mu se 1987. godine nije ponovo vratio. Radeći na izvornom scenariju, Anouilh ga je adaptirao za kazalište te je tako stvorio hibridni dramski tekst koji se nalazi na pola puta između scenarija i drame. Isti je objavljen nedugo nakon Anouilhove smrti u listopadu 1987. godine kao njegovo posljednje djelo te jedino koje je tiskano posthumno.

Drama je prikaz života Thomasa Morea, njegovog sretnog života u krugu obitelji i odane službe engleskom kralju Henryju VIII. Poznat po svom osjećaju za pravdu, ali i odanosti dvoru, More je svjestan kako je njegovo vrijeme pri kraju zbog neminovnog sukoba koji će se dogoditi s Henryjem VIII., zbog želje potonjeg da se razvede od svoje supruge, Catherine, kako bi se uženio svojom ljubavnicom, Anne Boleyn, suprotno papinim željama. Dvojica moćnika ubrzo se sukobljavaju - More, pravnik i filozof koji ne može ići protiv svoje savjesti, i Henry, političar koji želi ojačati međunarodni položaj svoje zemlje, ali i udovoljiti vlastitim ljubavnim hirevima. Nesuglasica ubrzo prerasta u sukob, nakon kojega More izgubi svoj položaj na dvoru. Henry ubrzo zahtijeva od svih engleskih plemenitaša da prisegnu vjernost novoosnovanoj Anglikanskoj crkvi; More to odbija i završava u zatvoru. Ostavivši svoju obitelj i svoje prijatelje, More odlučuje umrijeti zbog vlastitih ideala, želeći ostati častan i blizak Bogu, iako je svjestan činjenice da će njegov čin imati mali politički značaj.

Tematski, More je vrlo sličan Anouilhovoj ranijoj i izrazito uspješnoj drami, Becket ou l'Honneur de Dieu, koja također prati konflikt između pojedinca-idealista, Thomasa Becketa, i kralja Henryja II., a koji su također bili bliski prijatelji. Njihove ideološke nesuglasice također kulminiraju i završavaju od strane kralja diktiranim atentatom na Becketa. Becket je bila posljednja drama iz niza "kostimiranih komada" zbog čega su određeni kritičari, zbog sličnosti u materiji, temi i analizi likova, skloni svrstati i Morea (čiji je izvorni scenaristički tekst nastao nedugo nakon Becketa) među "kostimirane komade", mada to nikada nije službeno potvrđeno, niti je drama ikada tiskana zajedno s ostalim "kostimiranim komadima"; ipak, kada se govori o Anouilhovim junacima iz tog perioda, o nepokolebljivim idealistima koji radije biraju smrt nego prodaju svoje ideale za ideologiju, Thomas More se često navodi zajedno sa Jeanne d'Arc i Thomasom Becketom.

Osim što je jedino njegovo posthumno objavljeno djelo, More je i jedino Anouilhovo djelo koje je posthumno doživjelo svoju premijeru. Naime, drama je premijerno izvedena tek 18. travnja 1994. godine, kada ju je Jean-Luc Jeener postavio u pariškoj Kripti sv. Agneze.