Aerodrom Morava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Morava (razvrstavanje).
Za ostale upotrebe, v. Aerodrom Kraljevo.
Aerodrom Morava


Opšti podaci
IATA KVO
ICAO LYKV
Tip Vojni/Javni
Operator Vojska Srbije
Država  Srbija
Najbliži grad Kraljevo
Nadmorska visina 209 m
Koordinate 43°49′N, 20°35′E
Broj pista 1
Statistika
Piste
Smer Dužina Površina
m ft
14/32 2.265 7.218 asfalt

Aerodrom Morava, poznat i kao aerodrom Lađevci (IATA: KVO, ICAO: LYKV) se nalazi u dolini Zapadne Morave, u mestu Lađevci, na teritoriji grada Kraljeva, Srbija. Jedan deo aerodroma poznat kao aerodrom Lađevci je vojni, a drugi deo, gde je izgrađen terminal, je budući civilni aerodrom Morava i on se nalazi u mestu Tavnik.

Aerodrom je lociran 15 km od Kraljeva, 21 km od Čačka, 32 km od Gornjeg Milanovca i 39 km od Kragujevca. Aerodrom je idealno lociran, ne samo za okolne gradove (Kraljevo, Čačak, Gornji Milanovac i Kragujevac), već i za Kruševac (70 km), Užice (80 km), Jagodinu (80 km) i Novi Pazar (110 km). Gradski centri koji gravitiraju aerodromu su ujedno i veliki industrijski centri. Postoji i jaka baza u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno voćarstvu, kao i izuzetan turistički potencijal, pre svega u velikom turističkim centrima koji gravitiraju aerodromu (Vrnjačka Banja, ski centar Kopaonik itd).

Istorijat[uredi | uredi kod]

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine. Prva jedinica na ovom aerodromu bila je 235 lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima tipa F-84 Thunderjet.

Najveći broj letelica na Lađevcima bio je prisutan 1992. godine kada su u Kraljevo prebazirane eskadrile 98 puka koji je povučen iz Skoplja, kao i 353 izviđačka eskadrila i 240 lovačko-bombarderska eskadrila iz Mostara.

Heroj Života Đurić je bio komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile. od 1992. godine do 25. marta 1999. godine.

U ovom trenutku, vojni deo aerodroma je dom 241 lovačko-bombarderske eskadrile opremljene avionima Orao i Supergaleb, kao i 714. protiv-oklopne helikopterske eskadrile koja koristi helikoptere Gazela.

Na aerodromu su smešteni i 98 artiljerijsko-raketni divizion PVO, vazduhoplovno-tehnički bataljon i bataljon za obezbeđenje aerodroma.

Dana 5. oktobra 2011. na kraljevački aerodrom Morava sleteo je prvi civilni avion, čime je ovaj, ranije isključivo vojni aerodrom, počeo da funkcioniše kao mešovita vojno–civilna vazdušna luka. Među putnicima na tridesetominutnom letu iz Beograda bili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar ekonomije i razvoja Nebojša Ćirić.[1]

Aerodrom je otvoren 28. juna 2019.

Ulaganja i razvoj[uredi | uredi kod]

Prema planu, od proleća 2012. godine aerodrom je trebalo da bude otvoren za redovan saobraćaj manjih aviona do 100 putnika. Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska, koja učestvuje sa 10 miliona evra. Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona. Radovi na izgradnji civilnog dela aerodroma završeni su 2016. godine. Oba dela, civilni i vojni deo aerodroma su infrastrukturno odvojeni. U prvoj fazi prilagođavanja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj izgrađena je pristanišna zgrada, kontrolni toranj, tehnoekonomski blok i radovi izvedeni na uređenju piste. U narednoj fazi rekonstrukcije, planirano je da ovaj aerodrom će biti vazdušna luka za velike letelice i sletanje pod svim vremenskim uslovima. Posle beogradskog i niškog ovo je treći aerodrom u Srbiji sa međunarodnim karakteristikama.

Avio-kompanije i destinacije[uredi | uredi kod]

Redovne linije[uredi | uredi kod]

Sledeće redovne putničke avio-kompanije koriste aerodrom Morava:

Avio-kompanije Odredišta
Air Serbia Beč
Sezonski: Solun (od 10. marta 2020)


Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]