Aerodrom Jugovićevo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aerodrom Jugovićevo
Opšti podaci
Tip Vojni
Otvoren 1913.
Država  Srbija
Pokrajina  Vojvodina
Najbliži grad Novi Sad
Statistika

Aerodrom Jugovićevo je bivši vojni aerodrom na periferiji Novog Sada, izgrađen još 1913, za potrebe Austro-ugarskog vazduhoplovstva, u blizini železničke pruge Subotica–Novi Sad, zapadno od nešto ranije podignutog aerodroma na Sajlovu.

U početku je imao samo travnate piste za sletanje i uzletanje vojnih aviona, dok su hangari bili na susednom Sajlovu. Tek 1916. izgrađeni su prvi aerodromski objekti, kasarna i zgrade za tehničke radionice. Srpska eskadrila je posle prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, sletela na aerodrom na francuskim avionima, novembra 1918. Pored postojećih 11 drvenih hangara, sagrađeno je još šest zidanih hangara, zatim štapske zgrade, areoplanske radionice, oficirski dom i dr.

Na ovom aerodromu bila je prva pilotska škola, a tu su se nalazile i škole za rezervne vazduhoplovne oficire, za izviđače, avio-mehaničare, i druge specijalističke svrhe. Do 1920. ove je bila i meteorološka stanica.

Ovde su redovno priređivana takmičenja za kraljev pehar, na rođendan prestolonaslednika Petra (6. septembra).

Posle pogibije komandanta vazduhoplovnog puka pukovnika Jovana Jugovića u Pragu, na komemoraciji 28. februara 1928. aerodrom je dobio naziv Jugovićevo.

Nemački bombarderi su na samom početku Aprilskog rata 1941. bombardovali aerodrom. Po okupaciji Bačke, Nemci su ovde izgradili 800 metara betonske piste i ovaj aerodrom koristili za letove aviona prema Istočnom frontu. Crvena armija i NOV od oktobra 1944. aerodrom su koristili za operacija na Sremskom frontu a kasnije i u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije.

Od sredine pedesetih godina 20. veka, Jugovićevo gubi na vojnom značaju. Danas aerodrom nije u funkciji.

Vidi još[uredi | uredi kod]