Abrokoma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Abrokoma (grč. Aβρόκoμας; Abrocomas) je vladao kao satrap Sirije[1] u službi perzijskog vladara Artakserksa II. Godine 401. pne. okupljao je perzijsku vojsku za ponovno osvajanje Egipta[1] koji se tri godine ranije osamostalio, no iste godine pobunjeni princ Kir Mlađi pokreće pohod protiv svog brata Artakserksa II. zbog čega je Abrokoma poslan u Babiloniju da pomogne perzijskom velikom kralju[1].

Nakon dolaska Kira Mlađeg u cilicijski grad Tars[2], Abrokoma je boravio na rijeci Eufratu, a u gradu Isu 400 grčkih hoplita izdalo ga je i prešlo na Kirovu stranu[2]. Abrokoma se potom nije odlučio suprostaviti Kirovoj plaćenićkoj vojsci među kojima su bili i povjesničar Ksenofont i deset tisuća plaćenika[3], već se povukao na istok gdje je udružio snage sa Artakserksom II. Prilikom povlačenja spalio je neke brodove na Eufratu da uspori Kirovo napredovanje preko rijeke, no ipak nije stigao sudjelovati u bitci kod Kunakse[1].

Godine 385. pne. Abrokoma je zajedno sa Farnabazom II. i Titraustom krenuo u pohod protiv Egipta, no ekspedicija završava neuspjehom[1].

Poveznice[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]