Vivana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vivana je bio perzijski plemić i satrap Arahozije[1] krajem 6. stoljeća pne.

Nakon smrti perzijskog vladara Kambiza II. u srpnju 522. pne., pretendent Vahijazdata prigrabio je vlast u Persisu, srcu Perzijskog Carstva[1]. Uzurpator je bio toliko moćan da postavi satrapa u Arahoziji, susjednoj pokrajini bogatoj vodom koja se nalazi na jugozapadu današnjeg Afganistana[2]. Ipak, Arahozijom je vladao satrap Vivana kojeg je postavio Kambiz II., te koji je bio lojalan kraljevom rođaku Dariju Velikom[1].

Slijed događaja opisan je na Behistunskim natpisima:

Kralj Darije kaže: Taj Vahijazdata, koji se pretvarao da je Smerdis, poslao je svog čovjeka u Arahoziju protiv Vivane, mog podanika i satrapa Arahozije. Imenovao je svoj čovjeka njihovim vođom, i rekao mu je: „Idi i uništi Vivanu i one koji priznaju kralja Darija!“. Tada je vojska Vahijazdate krenula u pohod protiv Vivane. Bitka je vođenja oko tvrđave Kapiša-kaniš. Ahura Mazda mi je pomogla, i zahvaljujući njenoj milosti moja vojska pobijedila je pobunjenike. Trinaestog dana mjeseca Anamaka, ova bitka je vođena.[3]

Kapiša-kaniš je vjerojatno drugo ime za Kapisu, citadelu u glavnom gradu Arahozije[1], pokraj modernog grada Kandahara. Postoji mogućnost i kako se radi o modernom Bagramu, koji se nalazi sjeverno od Kabula, no ova se lokacija čini predalekom[1]. Spomenuti datum lakše je odrediti od mjesta bitke: 29. prosinca 522. pne.[1] Pretpostavlja se kako je opsada trajala tjednima, no njezin ishod nije označio kraj borbi[1].

Behistunski natpisi dalje navode:

Kralj Darije kaže: Pobunjenici su se okupili po drugi put, i opet krenuli protiv Vivane. Pokraj mjesta Gandutava odigrala se bitka. Ahura Mazda mi je pomogla, i zahvaljujući njenoj milosti moja vojska sasvim je potukla pobunjenike. Sedmog dana Vijaksane ova bitka je vođena.[4] Kralj Darije kaže: Čovjek koji je zapovijedao vojskom koju je Vahijazdata poslao protiv Vivane pobjegao je zajedno sa nekoliko konjanika. Povukli su se do tvrđave Aršada u Arahoziji. Vivana ih je pratio sa pješaštvom, a tamo ih je zarobio i pogubio njihove vojskovođe.[5] Kralj Darije kaže: Zatim je ova provincija bila moja. Ovo je bio moj doprinos u Arahoziji.[6]

Lokacija druge održane bitke nije poznata, no ako uzmemo u obzir kako je Vivana tada napadao pobunjenike, pretpostavlja se kako je odigrana negdje prema jugozapadu[1]. Datum druge bitke je 21. veljače 521. pne.[1] Prema babilonijskoj verziji priče iz Behistuna, Vahijazdatova vojska izgubila je 4.579 ljudi[1]. Elamska verzija iste priče ne spominje tvrđavu Aršadu, no jasno ističe kako se odigrala negdje na Vivaninoj satrapiji. Postoji mogućnost i kako je pobunjeni zapovjednik tražio utočište negdje u samoj Arahoziji, te kako je pogubljen prije nego što se stigao predati[1].

Poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]