Ben Affleck

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ben Affleck
glumac, scenarist, režiser, producent
Ben Affleck, 2009. godine
Biografske informacije
RođenjeBenjamin Géza Affleck-Boldt
15. 8. 1972. (1972-08-15) (dob: 51)
Sjedinjene Američke Države Berkley, Kalifornija
SupružnikJennifer Garner (2005. − danas), 2 djece
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, scenarist, režiser, producent
Opus
Djelatni period1981. − danas

Ben Affleck (Berkeley, Kalifornija, 15. kolovoza 1972.), američki glumac.

Biografija

Djetinjstvo i mladenačka dob

Majka mu je učiteljica, a otac savjetnik za probleme sa alkoholom. Ben je najstariji od trojice braće. Jedan od njegove mlađe braće također je postao glumac (Casey Affleck). Još dok je bio veoma mali, njegovi su se preselili u Boston, gdje je živio sve dok se nije počeo baviti glumom. Tamo je upoznao i svog dugogodišnjeg prijatelja Matta Damona, sa kojim će kasnije napisati, a i glumiti u filmu Dobri Will Hunting (Good Will Hunting), koji je dobio Oscara za najbolji originalni scenarij.

Filmske uloge

Nakon što je odustao od fakulteta, Ben Affleck odlazi u Hollywood. Počinje malom ulogom u filmu School Ties zajedno sa svojim prijateljem Mattom Damonom, a zatim slijede veće uloge u filmovima Dazed and Confused (1993.) Richarda Linklatera i Mallrats (1995.) Kevina Smitha.

Ubrzo nakon toga, uslijed sve manjeg izbora uloga, Affleck i Damon odlučuju napisati scenarij u kome će njih dvojica imati glavne uloge. Preko Afleckovog brata upoznaju Gusa Van Santa, na čiju preporuku njihov scenarij otkupljuje kuća Miramax i od tog momenta priča o problematičnom dječaku, matematičkom geniju, postaje svima znana kao Dobri Will Hunting.

Prije realizacije ovog filma, Affleck sa Kevinom Smithom započinje snimanje drugog - pod nazivom Natjerujući Amy (Chasing Amy), poslije čega biva svrstan u grupu glumaca vrijednih spomena. Nakon uspjeha koji postiže Dobri Will Hunting osvojivši nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij, Afleck i Damon automatski postaju zlatni momci Hollywooda. Nakon toga, velika vrata su mu širom otvorena. 2008. snima komediju Njemu baš i nije stalo, u kojoj mu društvo prave Scarlett Johanson, Jennifer Aniston, Drew Barrymoore i Justin Long.

Privatni život

Hodao je s glumicom Gwyneth Paltrow, te glumicom i pjevačicom Jennifer Lopez (2002.-2004.). S potonjom je nastupio u dva filma Djevojka iz Jerseyja i Gigli, koji su proglašeni jednim od najgorih filmova godine. Na snimanju filma Daredevil upoznaje glumicu Jennifer Garner, s kojom stupa u brak 2005. godine. Iste godine, par dobiva prinovu u obitelj, kćer Violet Anne. 6. siječnja 2009. par dobiva još jednu kćer, Seraphinu Rose Elizabeth.

Zanimljivosti

Filmografija

Filmske uloge

Televizijske uloge

  • Saturday Night Live kao Donnie Bartalotti (2001.)
  • Lifestories: Families in Crisis kao Aaron Henry (1994.)
  • Against the Grain kao Joe Willie Clemons (1993.-1994.)
  • Almost Home kao Kevin Johnson (1993.)
  • The Second Voyage of the Mimi kao C.T. Granville (1988.)
  • ABC Afterschool Specials kao Danny Coleman (1986.)
  • The Voyage of the Mimi kao C.T. Granville (1984.)

Vanjske veze