Liam Neeson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Liam Neeson

Neeson na premijeri filma The Other Man u Torontu 7. septembra 2008.
Rođen/a William John Neeson
7. 6. 1952. (1952-06-07) (dob: 71)
Ballymena, Okrug Antrim, Sjeverna Irska
Suprug/a/e/zi Natasha Richardson (1994-2009) (njena smrt)

William John "Liam" Neeson, OBE (rođen 7. lipnja 1952.) irski je glumac nominiran za Oscara.

Rodio se u mjestu Ballymena, okrug Antrim, Sjeverna Irska. Otac mu je bio nadglednik katoličke škole za djevojke, a majka kuharica. Ima tri sestre. U devetoj godini počinje trenirati boks, kojim će se baviti do 16. godine. Bio je omladinski prvak Irske u teškoj kategoriji tri godine zaredom.

Na pozornicu se prvi put popeo u 11. godini, prihvativši glavnu ulogu u školskoj drami. Nju mu je ponudio njegov učitelj engleskog jezika, a on ju je prihvatio jer je glavnu žensku ulogu glumila djevojka koja mu se sviđala. Nakon završetka srednje škole, nije krenuo na fakultet.

Na filmu debitira 1973. ulogom Isusa u ostvarenju imena "Hodočasnikov napredak". Kasnije su ga nastavili angažirati jer se dokazao kao osoba koja može glumiti glavne uloge.

Za film Schindlerova lista, dobio je nominacije za Oscara, BAFTA-u, i Zlatni globus. Od 1993. glumio je u filmovima raznih žanrova. Zapažene uloge ostvario je u filmovima Rob Roy, Michael Collins i Kinsey.

Bio je oženjen s glumicom Natashom Richardson,kada je umrla usled teških povreda glave zadobijenih u nesreći na skijanju. Liam s njom ima dva sina i danas živi u Njujorku. Tašta mu je glumica Vanessa Redgrave

Odbio je priznanje rodnog grada jer se tamo osjećao kao "građanin drugog reda". Godine 1999. postao je Časnik Britanskog Carstva.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]