Tugela

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tugela
Thukela
Tugelarivier
Amphitheatre Drakensberg.jpg
Lokacija
Države  Južna Afrika
Gradovi Bergville, Colenso
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Masiv Drakensberg
3 050 m [1] m
Ušće
  – aps. visina
84 km sjeverno od Durbana
m
Dužina 520 km [1] km
Pritoke Buffalo, Klip, Mooi, Sundays
Hidrologija
Protok
  – srednji

m³/s
Sliv
  – površina

28 000 km² [1] km²
Ulijeva se u Indijski ocean

Tugela (zulu: Thukela, afrikaans: Tugelarivier) je najveća rijeka u južnoafričkoj provinciji KwaZulu-Natal koja utječe 84 km sjeverno od grada Durbana u Indijski ocean. [1]

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Rijeka izvire na granici Lesota i južnoafričke Provincije Free State u Masivu Drakensberg ispod vrha Mont-aux-Sources na nadmorskoj visini od 3 050 m. [1]

Od izvora teče prema sjeveroistoku kroz nacionalni park Royal Natal, preko Masiva Drakensberg sve do ruba masiva, tad se u nizu vodopada strmoglavljuje preko 948 metara u kotlinu. Nakon tog rijeka prolazi kroz Kanjon Tugela na nadmorskoj visini od 1 500 m, u tom dijelu prima brojne pritoke. Zatim zavija prema jugu, gdje je 1983. pregrađena Branom Woodstock, te na tom dijelu ima veliko akomulaciono jezero dugo 20 -tak km (široko do 3 km). Vode iz tog jezera preusmjeravaju se tunelima prema rijeci Vaal. Nakon jezera ponovno zavija na sjeveroistok gdje je ponovno pregrađena 1973. Branom Spioenkop, sa velikim akomulacionim jezerom (12 x 4 km). Nakon tog jako meandrira kroz kotlinu oko grada Ladysmith, sve do ispod Colensa, gdje joj se korito sužava i povećava dubina, tu sa lijeva prima svoju najveću pritoku Buffalo. Nakon Jamesonove krivine, zavija prema jugoistoku i ulazi na ravniji vapnenački plato (200 m), u kojem je u velikim meandrima izdubila svoje korito prema oceanu, gdje malo dalje od mjesta Mandini ima ušće. Estuarij rijeke je za niskog vodostaja prepun pješčanih sprudova, tako da se ušće gotovo zatrpa od pijeska.

Karta sliva rijeke Tugela

Rijeka Tugela duga je ukupno 502 km, i ima sliv koje obuhvaća površinu od 28 000 km², a to veći dio zapadnog KwaZulu-Natala. [1]

Ime rijeke - Tugela, krivo je izvedeno od Zulu imena za rijeku - Thukela, što znači zavojita) ona je u 19. vijeku bila južna granica njihova Zululanda, kasnijeg istoimenog bantustana. [1]

Krajem 19. vijeka rijeka Tukela bila je poprište velikih bitaka za Anglo-Zulu i Drugog Burskog rata.

Prvu hidroelektranu na rijeci u tadašnjoj Provinciji Natal izgradile su južnoafričke željeznice - 1926., za potrebe elektrifikacije linije prema Pietermaritzburga kod grada Colensa.

Brane na rijeci Tugela[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Brana Woodstock, dio je velikog hidro kompleksa Tugela - Vaal (Drakensberg Pumped Storage Scheme). To je brana visoka 49 m izgrađena je 1983. za akomulaciono jezero kapaciteta 373 300 000 m3, površine 29 129 km² za potrebe hidroelektrane i navodnjavanja, ali ne kotline rijeke Tugela, koja je uska i nema plodne zemlje oko rijeke, već se vode preusmjeravaju prema rijeci Vaal čija je kotlina veća i plodnija.
  • Brana Driel, visoka 47 m izgrađena je 1979. za potrebe hidroelektrane i malog akomulacionog jezera, čije se vode noću (kad je potrošnja manja) vraćaju u puno veće jezero Woodstock a danju kad je potrošnja veća ponovno puštaju nizvodno.
  • Brana Spioenkop, visoka 53 m izgrađena je 1973. za akomulaciono jezero kapaciteta 272 265 m3, površine 15 314 km² za potrebe navodnjavanja, krajeva nizvodno i regulacije vodotoka rijeke.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 "Tugela River" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/608532/Tugela-River. pristupljeno 14. 03. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]