Trsat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Trsatski kaštel

Trsat je mjesni odbor grada Rijeke i najstarije naselje na Sušaku. S crkvom Djevice Marije te franjevačkim samostanom, najstarije je marijansko svetište u Hrvatskoj.

Geografija

MO Grad Trsat teritorijalno graniči sa sušačkim kvartovima (mjesnim odborima) Bulevard, Centar-Sušak, Draga, Vežica, Orehovica i Vojak-Krimeja.

Povijest

Grafika medievalne Rijeke s kaštelom Trsat

Na tjemenu trsatskog brda nalazila se japodska gradina koju u V. st. pr.n.e. osvajaju Kelti. Ime Tarsatica je keltskog porijekla, tar - litica, hrid. Gradina je napuštena u rimsko doba kada se gradi naselje s istim imenom na desnoj obali Rječinae. Nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva stanovnici antičkog grada uz more se sklanjaju u Istru ili u staru gradinu na Trsatu pa otud toponim Tarsatica s promjenama, Tersatica, Tersato, Tersat, Trsat ostaje vezan uz naselje na brdu. Tersato se spominje 799. godine, kada je tu za vrijeme sukoba sa Slavenima poginuo furlanski markgrof Erik. Poslije toga spominje se u Vinodolskom zakonu kao posjed krčkih feudalaca Frankapana. U njihovu posjedu Trsat se nalazio do 1529. godine. Početkom XIX. st. Laval Nugent kupuje kaštel i obavlja njegovu restauraciju te osniva prvi muzej u Hrvatskoj, ali su mnogobrojni i vrijedni izlošci krajem XIX. st. završili u Zagrebu (Arheološki muzej) bez ikakve namjere vraćanja zbirke (86 sanduka) u Rijeku.

Znamenitosti

PUZI SLOBODO NE TREBA DA LETIŠ

NEK TVOJE KOSTI POKRIVAJU KRPE

AL' JEDNOM IZNAD NAŠE MRTVE HRPE

ŽIVOTOM ĆEŠ SE SMRTI DA OSVETIŠ.

  • Spomenik NOB-a Ljube de Carine (1977.)

Kultura

  • Čitaonica Trsat (izložbe, koncerti)
  • Ljeto na gradini - kulturno-umjetnička manifestacija s koncertima, izložbama
  • Dvorana Mladosti (veći koncerti rock bendova i sajmovi)
  • Gradski orkestar Trsat

Galerija slika

Izvori

Vanjske veze