Turnić (Rijeka)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ulica Franje Čandeka na Turniću

Turnić je mjesni odbor grada Rijeke.

Mjesni odbor[uredi - уреди | uredi kôd]

Osnovna škola "Turnić"

Mjesni odbor Turnić osnovan je na zborovima građana održanim od 12. do 25. svibnja 1995. godine u granicama bivše mjesne zajednice. Organ Mjesnog odbora je Vijeće koje ima predsjednika i 4 člana. Aktualni saziv Vijeća izabran je na izborima na razdoblje od 4 godine. Predsjednik je Viktor Požgaj (SDP)[1]

Zemljopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Površina Mjesnog odbora iznosi 373.051 m2 , na kojoj živi 5659 stanovnika. Mjesni odbor graniči s mjesnim odborima Mlaka, Podmurvice, Pehlin i Sveti Nikola. Obuhvaća slijedeće ulice i dijelove ulica: Antuna Barca, Antuna Kosića Rika br. 2 do 10 b, Antuna Raspora Španca, Bračka, Franje Čandeka 12 do 24 parni i od 25 do 40 svi brojevi, Giuseppea Carabina 1 do 10 (osim br. 7), Krčka, Rapska, Šibenska, Trogirska, Turnić, Vinka Benca, Zvonimirova 1 do 3a neparni i 24 do 58 parni i Vukovarska 78.

Naziv[uredi - уреди | uredi kôd]

O postanku imena Turnić postoji legenda na čakavskom narječju. Prije 150 godina zapisao ju je Ivo Grohovac Riječanin.

Inače, u starim pričama Turnić je mjesto tajanstveno na kojem je nekada bio stari grad koji se srušio pa su tu mnogi kopali i tražili zakopano rimsko blago. I danas se, kaže legenda, kad je mjesečina i tiha noć, mogu čuti zvona s turna tog nekadašnjeg grada.

Legenda kazuje:

Wikiquote

„Pred puno let prišal je jedan gospodin s puno težaki pa su kopali saku nedeju. Našli su više kusih rimskega novca i žare pune ugljeni. Trebalo je zvat popa, aš da su to bili cekini zakjeti.

Judi povedaju da se na Turniće o pol noći, kad mesec lepo svetli, va lokvi vode vidi veli grad ki je tu bil i čuju zvona zvonit kot va Rimu.“
()

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Napomena: Stranačka pripadnost na dan izbora 30. svibnja 2010., http://www.rijeka.hr/SastavVijecaMOnbspTurnic Arhivirano 2016-03-10 na Wayback Machine-u (preuzeto 26. srpnja 2011. s dopusnicom)

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke.