Erik od Furlanije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Erik (Heirichus ili Ehericus; ? - 799) bio je franački vojvoda od Furlanije (dux Foroiulensis). Bio je najstariji sin Gerolda od Vinzgouwa i brat Hildegard, druge supruge franačkog cara Karla Velikog.

Najveći dio vladavine je bio zaokupljen borbama sa Avarima, odnosno nastojanjima da se franačka vlast proširi na istok. Pri tome mu je podršku pružao Pipin od Italije. Godine 791. je pokrenuo veliki pohod na istok, kada je dolinom Drave prodro u Panoniju i opustošio tamošnja avarska područja; istovremeno je sa sjevera na avarska područja prodirao Karlo dolinom Dunava. Kada se Karlo 792. povukao kako bi ugušio ustanak Saksonaca, Erik je nastavio pohod, dva puta zauzeo veliki Ring Avara i bogati plijen poslao u prijestolnicu Aachen.

Godine 795. ili 796. su Erik i Pipin, uz pomoć zapadnoavarskog tuduna zarobili avarskog kagana. Kagan je doveden u Aachen i prisilno pokršten.

Erik je bio suvremenik patrijarha Paulina II od Akvileje, koji mu je između 787. i 796. napisao Liber Exhortationi, svojevrsni priručnik o vođenju kršćanskog života.

U jesen 799. je Erik pokrenuo još jedan pohod, ovaj put s ciljem da pod franačku vlast stavi područja Liburnije. Tada je pokušao zauzeti grad Tarsatica (najvjerojatnije današnji Trsat), kome je u pomoć došao Višeslav, knez Primorske Hrvatske. Franci su poraženi, a Erik ubijen.

Izvori[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Marcarius
vojvoda od Furlanije
789–799
Slijedi:
Hunfrid