Banderovo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ricovero Branchetta, danas Medicinski fakultet5

Banderovo je kvart u Rijeci, a istoimena MZ obuhvaća dio kvarta Cirkula (Zircolo), Montello (na istoku), Štrangu (na jugu) te kvartove Banderovo i Kranjsku Vasi (na sjeverozapadu)

Povijest i znamenitosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Područje MZ Banderovo je uglavnom stambeni kvart izgrađen u XIX. i početkom XX. st . u južnom dijelu (Brancheta i Štranga) i istočnom dijelu, a sjeverni dio pripada arhitekturi između dva rata. Od većih građevina ističe se Rikovero (danas Medicinski fakultet), AU zgrada srednje škole te kompleks kasarne caserma Diaz (danas Tehnički fakultet) koji je služio kao nacistički sabirni logor (1943-1945) odakle su mnogi Riječani završili u nacističkim koncentracionim logorima.

Na sjeverozapadu (Kranjska vas) se nalazi mljekara izgrađena između dva rata, a zapadnije je Casa Ungarese u kojoj su bili smješteni carinici (u blizini je bila sjeverna granica corpus separatuma (v. Rijeka, Povijest) i Austrije (Austrijsko primorje)

Zemljopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Pogled na Banderovo i Podmurvice (neboderi u drugom planu). Od lijeva se vidi Banderovo (ispred Tehničkog fakulteta, Kranjska Vas (u nižem dijelu udesno) i Smučeni breg (Casa ungarese) i Plase (na desno). Snimljeno s nebodera u Rastočinama.

Kvart je smješten na brežuljku iznad Potoka i Mlake i ide do Škurinjske vale. Čitava MZ je nazvana po manjem lokalitetu Banderovo koje se javlja relativno kasno, a ime je dobilo po Banderasu, vlasniku zemljišta od platoa Monte Grappa (početak ul. C. Illiassicha) prema zapadu. Vidi se na topografskoj karti sudskog okruga Rijeka iz 1851. god. koju je nacrtao I. Rossi (podatak: Radmila Matejčić, Kako čitati grad, 2007. god.) Naime, širenjem grada šume, pašnjaci, vinogradi i vrtovi postaju građevinska zemljišta, mijenjaju se vlasnici, pa tako i imena.

Čitajući knjigu dr. Vande Ekl, Živa baština, može se saznati da se ranija područja današnjeg Banderova zvalo Musunišće (Povijest Rijeke, te Živa baština), a bilo je okruženo lokalitetima koji do danas nisu promijenili ime:

južno: Štranga, a južno od Tršćanske nije MZ Banderovo) je Cecilinovo, Podpinjo-Pignol i park giardin Mlaka
istočno: od Belvedera i Potoka, obuhvaća dio Cirkula - Zircolo, (od raskršća za Belveder i Škurinjsku dragu) i brežuljak Monello (iznad Rikovera) (Nad Lazaret, Anderlova, Šumber)
sjeverno: Kranjska Vas (dolci pul patoka, Škurinjska draga-Valscurigne) dio od Mljekare zapadno do Casa Ungarese)
jugozapadno: Podmurvice
sjeverozapadno: Casa ungarese (Smućeni breg), Plase

Šumber, na istočnom dijelu općine Plase, naziv nepoznat i najstarijim stanovnicima, iz 1841. god. germanskog porijekla, v. Šumber) - Šumber sjeverno od Nad Lazareta iznad današnje Riječke bolnice (vjerojatno početak Uspona Branchetta i ex Tršćanske ulice), istočno od Mušunišća zajedno na Škurinjski potok na kraju Škurinjska dolina.

Škurinjska draga - Valscurigne - dolina od sela Škurinje do Potoka, kroz nju je protjecao potok. U XV st. poznato po vinogradu, maslinicima i pašnjacima. Augustinci su tu imali mnoga zemljišta. Nad Lazaret - Južno od Šumbera, jugoistočno od Mušunišća, istočno od Štrange, sjeverozapadno od Brajde (vinogradi i voćnjaci). Godine 1842. se još spominje u dokumentima, danas neponati toponimi.

Imena prometnica na Banderovu[uredi - уреди | uredi kôd]

aća Branchetta - Antonio (Rijeka, 1831. - 1916.) i Costantino (Rijeka, 1835. - 1908.) Branchetta - trgovci i donatori; pomogli su izgradnju Doma ubožnice 1908. (danas Medicinski fakultet).

  • Ladislao Tomèe - fijumanski partizan po kome je nazvan uspon-salita od bivše Tršćanske ulice (via Trieste), tj. Štrange prema Branchetti, dvojeična ploča nedavno skinuta
  • Rodolfo Tomssich (Rudolf Tomšić), fijumanski partizan
  • Corrado Iliassich - (Rijeka, 1891. - njemački koncentracijski logor Dachau; 1945.) - talijanski antifašist.
  • dr. Fran Kresnik - (Beč, Austrija, 1869. - Rijeka, 1943.) - liječnik i graditelj violina; od 52 njegove violine, 8 ih je pohranjeno u Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.
  • Kraška - Villa del Carso (Kras, kraška pokrajina) -
  • Mira Ban Raduna - (Sušak, 1921. - Gajana, 1944.) - hrvatska antifašistkinja i partizanka.
  • Obitelji Duiz - talijanski antifašisti, Židovi ubijeni u koncentracionim logorima: Giovanni (Rijeka, 1908. - 1944.), supruga Lionella (? -1944.) i njegov brat Amedeo (?-1944.).
  • Montello, kroatiiran u Velebitsku ul-

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke.