Belveder (Rijeka)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nautička akademija na Belvederu - priča o Rijeci. Izgrađena početkom XX. st. kao mađarska mornarička akademija (pandan starijoj austrijskoj Akademiji, danas Riječka bolnica braće Sobol), postaje sjedište Fakulteta industrijske pedagogije pa Filozofskog fakulteta da bi novi režim zgradu poklonio Crkvi koja tu drži katoličku osnovnu školou!

Belveder - Belvedere (tal) je kvart u Rijeci na brežuljku iznad povijesne jezgre grada (iznad Guvernerove palače i Brajde), a MZ Belveder obuhvaća samo zapadni dio kvarta. dok južni dio spada pod MZ Brajdu, a istočni pod Kozalu..

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Belveder se prostire na potezu stuba Buonarotti (Kalvario) na istoku do Cirkula (Zircolo) na zapadu, sjeverno od Guvernerove palače, Pomerija, i ulica Fiorello La Guardia i 1. maja, a na sjeveru završava kod bivše radiostanice (gdje počinje Kozala) i Ulice Franca Prešerna te udoline Kazarmata (istočno od Cirkula).

MZ Belveder obuhvaća manji dio Belvedera jer istočni dio je pod kozalom, dok je južni dio (poput Kampeta) pod Brajdom.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Jedan je od kvartova (poput Kozale) u kojima se nekako ušćuvao fijumanski duh (tal. stanovništvo)

Školstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

U kvartu postoji Ekonomski fakultet, srednja Ekonomska škola te osnovna škola za djecu s posebnim potrebama i OŠ Josip Brusić (preimenovanu u 'Brajda'). Scuola elementare Belvedere je ukinuta i prebačena na Kozalu, a Filozofski fakultet je prebačen u Kampusarnu Trsat.