The French Dispatch

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The French Dispatch
PrijevodFrancuska depeša
RežijaWes Anderson
ProdukcijaWes Anderson
Steven Rales
Jeremy Dawson
ScenarioWes Anderson
Uloge
MuzikaAlexandre Desplat
Premijera22. 10. 2021 (2021-10-22)
Jezikengleski jezik
francuski jezik
Trajanje108 min.
Država Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioAmerican Empirical Pictures
Indian Paintbrush
DistributerWalt Disney Studios Motion Pictures
Budžet$25 mil
Zarada$46,3 mil
Tehnička ekipa
FotografijaRobert Yeoman
MontažaAndrew Weisblum
'The French Dispatch' na Internet Movie Database

The French Dispatch (sh. Francuska depeša) je američki antologijski dramski film iz 2021. koji je napisao, režirao i producirao Wes Anderson prema priči koju je osmislio s Romanom Coppolom, Hugom Guinnessom i Jasonom Schwartzmanom. Sadrži ekspanzivnu glumačku ekipu i prati tri različite priče dok francuski inostrani biro izmišljenih novina Liberty, Kansas Evening Sun objavljuje svoje posljednje izdanje.

Prvi segment, "Betonsko remek-delo", prati zatvorenog i nestabilnog slikara, a glume Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton i Léa Seydoux . Druga, "Revizije manifesta", inspirisana je studentskim protestima 68. maja, a glume Frensis Mekdormand, Timoti Šalamet i Lina Khoudri . Treći, "Privatna trpezarija policijskog komesara", prikazuje Džefrija Rajta, Matijea Amalrika i Stivena Parka, i prati otmicu sina policijskog komesara. Bill Murray također glumi Arthur Howitzer Jr., urednik novina, dok se Owen Wilson pojavljuje u kratkom segmentu koji predstavlja izmišljenu lokaciju filma Ennui-sur-Blasé.

Projekat se prvi put spominje u avgustu 2018. kao neimenovani muzički set nakon Drugog svetskog rata. Tog decembra, film je zvanično najavljen, a Anderson ga je nazvao "ljubavnim pismom novinarima". Snimanje je trajalo između novembra 2018. i marta 2019. godine, uz snimatelja Roberta D. Yeomana, u gradu Angoulême, u Francuskoj. U postprodukciji, montažu je završio Andrew Weisblum, a partituru je komponirao Alexandre Desplat .

Nakon odgode 2020. godine, The French Dispatch premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 12. jula 2021., a bioskopski je prikazan u Sjedinjenim Državama od strane Searchlight Picturesa 22. oktobra 2021. [1] Dobio je uglavnom pozitivne kritike, uz pohvale za svoju partituru, produkcijski dizajn i nastupe. U svetu je zaradio 46 miliona dolara u odnosu na budžet od 25 miliona dolara.

Radnja[uredi | uredi kod]

Godine 1975., u izmišljenom francuskom gradiću Ennui-sur-Blasé (od francuskog, bukvalno, "dosada na apatiji"), Arthur Howitzer Jr., urednik časopisa The French Dispatch, iznenada umire od srčanog udara. Prema željama izraženim u njegovoj volji, izdavanje časopisa se odmah obustavlja nakon jednog završnog oproštajnog broja, u kojem su objavljena četiri članka, uz nekrolog.

The Cycling Reporter[uredi | uredi kod]

Herbsaint Sazerac vodi biciklistički obilazak Ennui-sur-Blaséa, pokazujući nekoliko ključnih područja kao što su arkade, kafe Le Sans Blague i uličica džeparoša. On upoređuje prošlost i sadašnjost svakog mesta, pokazujući koliko se malo promenilo u Ennuiju tokom vremena.

Betonsko remek-delo[uredi | uredi kod]

JKL Berensen drži predavanje u umjetničkoj galeriji svog bivšeg poslodavca, Upshur "Maw" Clampette, u kojem detaljno opisuje karijeru Mosesa Rosenthalera. Rosenthaler, mentalno poremećeni umetnik koji služi kaznu u zatvoru Ennui zbog ubistva, slika apstraktni goli portret Simone, zatvorske službenice s kojom razvija vezu. Julien Cadazio, trgovac umetninama koji takođe služi kaznu zbog utaje poreza, odmah jeočaran slikom i kupuje je uprkos Rosenthalerovim protestima. Nakon puštanja na slobodu, Cadazio uverava svoju porodicu sačinjenu od izlagača umetnosti da ga izlože, a Rosenthaler ubrzo postaje senzacija u svetu umetnosti. Privatno, Rosentaler se bori s nedostatkom inspiracije do te mere da zamalo pokuša da izvrši samoubistvo, ali Simone ga ubeđuje da se posveti dugoročnom projektu.

Tri godine kasnije, Cadazio, njegovi ujaci, Clampette, Berensen i gomila umetnika inspiriranih Rosenthalerom, svi frustrirani nedostatkom novih slika, podmićuju čuvare zatvora kako bi se suočili s njim, samo da bi otkrili da je njegovo remek delo zapravo niz fresaka u betonskoj zatvorskoj dvorani. Ljut što se slike ne mogu ukloniti iz zatvora, Cadazio ulazi u fizički sukob sa Rosenthalerom, ali se ubrzo predomišlja i počinje da ceni slike kakve jesu, a kasnije dogovara da se ceo zid avionom prebaci iz zatvora u privatni muzej u Kanzas, pod vlasništvom Clampettea. Zbog svojih postupaka u zaustavljanju zatvorske pobune koja je izbila tokom otkrivanja slika, Rosenthaler je pušten na uslovnu kaznu. Simone takođe odlazi nakon što je zaradila veliku svotu novca kao inspiracija i motivacija za Rosenthalera tokom njegovog boravka u zatvoru. Simone i Rosenthaler održavaju prepisku nakon njegovog oslobađanja, ali se više nikada ne vide.

Revizije manifesta[uredi | uredi kod]

Lucinda Krementz izveštava o studentskom protestu koji izbija na ulicama Enuija i uskoro prerasta u "Revoliciju Šahovske Table", kako su je nazvali zbog toga što su studenti koristili šah da komuniciraju s policijom. Iako je revolucija u početku inspirisana sitnim brigama oko pristupa ženskom studentskom domu, traumatično regrutovanje u vojsku jednog studenta, Mitch-Mitcha, inspiriše veći ustanak.

Uprkos njenom insistiranju na održavanju " novinarske neutralnosti ", Krementz ima kratku romansu sa Zeffirellijem, samozvanim vođom pobune, i potajno mu pomaže da napiše svoj manifest i umeće dodatak. Juliette, druga revolucionarka, nije impresionirana njegovim manifestom. Nakon što nakratko izraze svoje neslaganje oko njegovog sadržaja, Krementz otkriva da je Juliette zapravo zaljubljena u Zeffirellija i da je ljubomorna na njenu bliskost s njim. Ona tada kaže njima dvoma da "idu da vode ljubav", što oni i rade.

Nekoliko sedmica kasnije, Zeffirelli umire pokušavajući da popravi toranj revolucionarne piratske radio stanice, a ubrzo njegova fotografija postaje simbol pokreta. Pet godina kasnije, Krementz prevodi Mitch-Mitch-ovu pozorišnu dramatizaciju njegovog regrutovanja i Zeffirellijeve smrti za produkciju njegove drame National Playhouse (u Knoblock teatru u prizemlju).

Privatna trpezarija policijskog komesara[uredi | uredi kod]

Tokom televizijskog intervjua, Roebuck Wright prepričava priču o svom prisustvu privatnoj večeri sa Komesarom policijskih snaga Ennui, koju je pripremio legendarni policajac/ kuvar poručnik Nescaffier. Nescaffier je poznati specijalista za vrstu visoke kuhinje posebno dizajnirane da je jedu zaposleni policajci. Večera je prekinuta kada kriminalci, predvođeni propalim muzičarem pod nazivom Šofer, otmu komesarovog sina Gigija i drže ga radi otkupnine.

Otmičari predstavljaju zaraćene kriminalne sindikate Ennui-sur-Blasé i traže oslobađanje računovođe Alberta, zvanog "Abakus", koji poseduje njihove zajedničke finansijske evidencije. Abakus se nalazi u samici u sedištu policije. Wright se priseća svog boravka u istoj ćeliji zbog svoje homoseksualnosti, iz kog ga je izvukao Howitzer, nakon čega mu je ponudio posao u Dispatchu .

Nakon pucnjave u otmičarevom skrovištu, Gigi uspeva da pošalje poruku Morzeovom azbukom da "pošalju kuvara". Poručnik Nescaffier je poslan u skrovište otmičara, navodno da obezbedi hranu i njima i Gigiju, ali tajno je hrana prošarana otrovom. Svi kriminalci podlegnu otrovu osim Gigija i Šofera jer nijedan od njih nije jeo otrovane rotkvice, a Nescaffier jedva preživljava (zahvaljujući njegovom jakom stomaku). Šofer beži s Gigijem i vodi policiju u poteru. Gigi uspeva da pobegne kroz šiber automobila i ponovo se sastaje sa ocem. Tokom svog oporavka, Nescaffier spašava Abacusa od gladi, pripremajući mu omlet, nakon što je bio potpuno zaboravljen u metežu.

Nazad u kancelariji Dispatcha, Howitzer kaže Wrightu da ponovo unese izbrisani segment. U njemu, Nescaffier koji se oporavlja govori Wrightu da je ukus otrova bio drugačiji od bilo čega što je ikada pre jeo, nakon čega njih dvojica dele svoj lament zbog toga što su stranci u Francuskoj, kao i celom društvu. Horowitz i Wright se ne slažu oko toga da li je ovaj razgovor srž dela.

Nekrolog[uredi | uredi kod]

U epilogu, osoblje French Dispatcha oplakuje Horowitzevu smrt, ali se vraća na posao i sastavlja poslednje izdanje u čast njegovog sjećanja.

Tokom završne špica nalazi se posveta sledećim piscima i urednicima, od kojih su mnogi bili povezani sa The New Yorker: Harold Ross, William Shawn, Rosamond Bernier, Mavis Gallant, James Baldwin, AJ Liebling, SN Behrman, Lillian Ross, Janet Flanner, Lucy Sante, James Thurber, Joseph Mitchell, Wolcott Gibbs, St. Clair McKelway, Ved Mehta, Brendan Gill, EB White, i Katharine White, te dodatno Christopheu, piscu predstavljene pjesme "Aline". Uz posvete su naslovne strane French Dispatcha koje podsjećaju na naslovnice The New Yorker.

Produkcija[uredi | uredi kod]

Film je opisan kao "ljubavno pismo novinarima smešteno na predstraži američkih novina u izmišljenom francuskom gradu 20. veka", u čijem središtu su četiri priče.[2] Oživljava zbirku priča objavljenih u istoimenom The French Dispatch, baziranom u izmišljenom francuskom gradu Ennui-sur-Blasé. [3] Film je inspirisan Andersonovom ljubavlju prema The New Yorkeru, a neki likovi i događaji u filmu bazirani su na stvarnim ekvivalentima iz časopisa. [4] Arthur Howitzer Jr., urednik Dispatcha rođen u Kanzasu, bio je baziran na osnivaču New Yorkera Haroldu Rossu, koji je došao iz Kolorada. AJ Liebling je poslužio kao sekundarna inspiracija za lik.[4] Lik Herbsaint Sazerac inspiriran je piscem New Yorkera Joseph Mitchell . [4] Novinar o hrani Roebuck Wright baziran je na spajanju Jamesa Baldwina, Lieblinga i Tennesseeja Williamsa . [4] [5] Priča "Revizije manifesta" inspirisana je dvodelnim člankom Mavis Gallant "Događaji u maju: Pariska sveska", usredsređenim na studentske proteste 68. maja.[4] "Betonsko remek-delo" je inspirisano člankom iz 1951. "Dani Duveena", šestodelnim profilom o trgovcu umetninama Lordu Duveenu, po kojem je stvoren lik Julien Cadazio (kojeg glumi Adrien Brody).[4] Lik Upshur "Maw" Clampette baziran je na kolekcionaru umetnina Dominique de Menil, a JKL Berensen inspiriran je lektoricom Rosamond Bernier.[5]

Govoreći za francusku publikaciju Charente Libre u aprilu 2019., Anderson je rekao: „Priču nije lako objasniti. . . [Radi se o] američkom novinaru sa sedištem u Francuskoj [koji] kreira svoj časopis. To je više portret ovog čovjeka, ovog novinara koji se bori da napiše ono što želi. To nije film o slobodi štampe, ali kada govorite o novinarima, govorite i o tome šta se dešava u stvarnom svijetu.” [6]

Razvoj i dodeljivanje uloga[uredi | uredi kod]

U avgustu 2018. objavljeno je da će Wes Anderson pisati i režirati muzički film bez naslova koji se odvija u Francuskoj nakon Drugog svjetskog rata.[7] U novembru 2018. najavljeno je da će film producirati Jeremy Dawson, a u filmu će glumiti Tilda Swinton i Mathieu Amalric. Dawson je takođe potvrdio da film nije mjuzikl. [8] Osim toga, pričalo se da će Natalie Portman, Brad Pitt i Léa Seydoux dobiti uloge u filmu.[9] U decembru 2018. najavljeno je da će Anderson pisati i režirati film, sa Frances McDormand, Billom Murrayom, Beniciom del Torom i Jeffreyjem Wrightom; Potvrđeno je da Seydoux glumi u filmu zajedno sa Svintonom i Amalricom, sa Stevenom Ralesom koji je producirao pod svojim indijskim Paintbrush bannerom i Fox Searchlight Pictures distribucijom.[10] Uloga Timotheea Chalameta je napisana s njim na umu. [11]

Kasnije tog meseca, glumačkoj ekipi pridružile su se Lois Smith i Saoirse Ronan.[12] [13] U januaru 2019. Owen Wilson, Adrien Brody, Henry Winkler, [14] Willem Dafoe, Bob Balaban, Steve Park, Denis Ménochet, Lyna Khoudri, Alex Lawther, [15] Félix Moati, Benjamin Lavernhe, Guillaume de France, Guillaume Gallien i C. su dobili uloge.[16] [17] Robert D. Yeoman bio je snimatelj filma.[18] U februaru 2019. objavljeno je da su se Wally Wolodarsky, Fisher Stevens, Griffin Dunne i Jason Schwartzman pridružili glumačkoj ekipi. [19] U aprilu 2019. pridruženi su Christoph Waltz, Rupert Friend i Elisabeth Moss . [20] [21] U početku je Kate Winslet takođe bila deo glumačke ekipe, ali je morala da napusti projekat kako bi se pripremila za svoju sledeću ulogu u Ammonite. [22] [23]

Snimanje[uredi | uredi kod]

Glavno snimanje počelo je u novembru 2018. godine u gradu Angoulême u jugozapadnoj Francuskoj i završeno je u martu 2019. [24] Murray i Ronan, koji su imali male uloge, snimili su svoje scene za dva dana. [25] [26]

Kinematografija[uredi | uredi kod]

Direktor fotografije Robert Yeoman snimio je The French Dispatch na 35 mm filmu koristeći Kodak Vision3 200T 5213 za sekvence u boji i Eastman Double-X 5222 za crno-bele sekvence, na fotoaparatima Arricam Studio i Lite koje je obezbedio studio u Parizu.[27] Anderson je preferirao klasične metode snimanja scena. Shodno tome, posada je koristila skele i vukla opremu na užadima, a ne tehnokranom; i kolica za golf za transport kamera, a ne automobila sa kamerama. [28] Većina scena je uokvirena u formatu 1.37:1 (poznat i kao Academy ratio), koji je Anderson koristio u svom The Grand Budapest Hotelu, a koji je korišen za mnoge francuske filmove koji su inspirisali The French Dispatch . Povremene scene su snimane u anamorfnom formatu "uglavnom da bi dale hrabru dramatičnu izjavu", prema Yeomanu. [27] Filmovi francuskog novog talasa bili su primarni izvori inspiracije za Yeomanovo osvetljenje; In Cold Blood (1967, snimio Conrad Hall) bila je još jedna velika inspiracija. [27]

Animirane segmente režirala je Gwenn Germain, koja je ranije radila na Andersonovom Ostrvu pasa. [29] Kao priznanje angulemskom strip nasleđu, u potpunosti su ih uradili lokalni ilustratori. [30] Tim se sastojao od najviše 15 ljudi, a glavne inspiracije su bile Avanture Tintina i Blake i Mortimer. Trebalo im je oko sedam meseci da završe. [29] Vizuelne efekte uradila je britanska kompanija Koala FX. [31]

Ilustrator[uredi | uredi kod]

Javi Aznarez je iz svoje mašte i sećanja osmislio naslovnice za ovaj film koje su napravljene da izgledaju kao naslovnice časopisa New Yorker. [32]

Scenografija[uredi | uredi kod]

Adam Stockhausen bio je odgovoran za dizajn produkcije The French Dispatch. Stockhausen i njegov tim započeli su proces izviđanja koristeći Google Maps, tražeći obećavajuće lokacije prie nego što su ih uživo posetili.[30] Stockhausen i Anderson su zamislili grad koji se „podsećao na Pariz, ali ne kao što je danas – više neka vrsta sećanja na Pariz, Pariz Jacquesa Tatija“. Tim se na kraju smestio u Angoulême. [33] Stockhausen procenjuje da je izgrađeno preko 125 setova, od kojih je većina na lokaciji oko Angoulêmea. Nekadašnja fabrika filca pretvorena je u improvizovani filmski studio za ekipu.[30] Prava zgrada u Angoulêmeu odabrana je kao osnova za sedište Dispatcha, poboljšana setovima u prvom planu i minijaturama kako bi se stvorila simetrija koja se tipično viđa u Andersonovim filmovima. [34]

Rena DeAngelo je bila dekoraterka za scenografiju The French Dispatch.[35] DeAngelo i Anderson su inspiraciju tražili u francuskim filmovima kao što su Crveni balon, 400 udaraca, Bande à part i Vivre sa vie, te su istraživali opsežnu kolekciju fotografija Pariza od sredine 1800-ih do 1950-ih i 1960-ih kako bi "dobili osećaj Pariza kada je bio prljaviji - i dalje lep, ali prljav." [35] DeAngelo i njen tim nabavili su nameštaj u kafeu Le Sans Blague sa raznih mesta u Parizu, a šoljice za kafu su specijalno napravljene u Limožu, gradu poznatom po svom porcelanu. [30] DeAngelo je takođe kupovala jednom mesečno tokom snimanja u rekvizitarnicama i buvljacima u Le Manu, odakle je nabavila nameštaj za kancelariju Roebucka Wrighta. Veći deo ostatka nameštaja u filmu došao je od lokalnog likvidatora imanja u Angoulêmeu. [30]

Rosenthalerove apstraktne slike kreirao je nemačko-novozelandski vizualni umetnik (i partner Tilde Swinton) Sandro Kopp u tromesečnom procesu. [36] [37] Kopp je kao reference naveo radove Franka Auerbacha, Willema de Kooninga i Francisa Bacona, istovremeno insistirajući na tome da slike moraju biti "idiosinkratične" i da "neće previše ličiti na rad bilo kojeg živog ili mrtvog slikara". [36] On se preselio u postavku French Dispatch u Angoulêmeu kako bi kreirao slike, radeći u studiju na setu. [36] Kopp je također služio kao ručni dvojnik Tonyja Revolorija za scene u kojima se vidi kako mladi Rosenthaler slika. [37]

Muzika[uredi | uredi kod]

Za muziku za film, Wes Anderson se udružio sa svojim dugogodišnjim saradnicima Alexandreom Desplatom i Randallom Posterom . Desplat je angažovao pijanistu Jean-Yves Thibaudeta da crpi inspiraciju od kompozitora Erika Satiea i Theloniousa Monka i upari ga u neobične due uključujući harfu, timpane, fagot i tubu. [38] Snimanje je obavljeno na daljinu zbog pandemije COVID-19. [39] Album sa soundtrackom filma objavljen je na CD-u i digitalno 22. oktobra 2021. od strane ABKCO Records [40], a izdavanje na vinilu planirano je za početak 2022. [41] Jedini singl sa soundtrack albuma pod nazivom "Obituary" objavljen je 14. septembra 2021. [42] Muzička partitura filma je ranije objavljena zasebno.

Izdanje[uredi | uredi kod]

Premijera i bioskopsko prikazivanje[uredi | uredi kod]

U septembru 2019. Searchlight Pictures je stekao prava na distribuciju filma.[43] Premijera je bila zakazana za Filmski festival u Cannesu 12. maja 2020. godine, a široko izdanje 24. jula, ali zbog pandemije COVID-19, festival je otkazan i film je povučen sa rasporeda 3. aprila, 2020.[44] [45] Film je pomeren za 16. oktobar 2020., pre nego što je ponovo izbačen iz rasporeda 23. jula 2020. [46] [47]

French Dispatch imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu 2021. [48] Film je prikazan na filmskim festivalima u Busanu, Južna Koreja, [49] Hamptonsu, [50] Londonu, [51] Mill Valleyu, [52] Montclairu, [53] New Yorku, [54] [55] Twin Cities, [56] Philadelphia, [57] Wrocław, [58] San Diego, [59] i Zürich. [60] Bila je iznenadna projekcija u Tellurideu . [61] Objavljen je u ograničenom broju bioskopa 22. oktobra 2021., nakon čega je usledilo široko prikazivanje 29. oktobra 2021.

Kućni mediji[uredi | uredi kod]

Film je objavljen u digitalnom obliku 14. decembra 2021. godine, a nakon toga je usledio Blu-ray i DVD izdanje 28. decembra 2021. od strane Walt Disney Studios Home Entertainment. [62] Film je objavljen na Blu-ray u UK kao HMV ekskluziva 3. aprila 2023. [63]

Reklamiranje[uredi | uredi kod]

U promociji filma, pop-up izložbe s rekonstrukcijama filmskih setova pojavile su se u Los Angelesu, New Yorku i Londonu u ograničenoj seriji oko izlaska filma. [64] [65] U londonskom pop-upu nalazio se izlog kafića Le Sans Blague, i u njemu se nalazilo nekoliko rekvizita iz filma, uključujući kostime i Rosenthalerov mural.

Prijem[uredi | uredi kod]

Box office[uredi | uredi kod]

French Dispatch je zaradio 16,1 miliona dolara u Sjedinjenim Državama i Kanadi i 30,2 dolara miliona na drugim teritorijama, ukupno 46,3 miliona dolara širom sveta.

Tokom svog ograničenog vikendskog prikazivanja, zaradio je 1,3 miliona dolara u 52 bioskopa, sa prosekom od 25.000 dolara po lokaciji, što je najbolja zarada po lokaciji tokom pandemije COVID-19 [66] sve dok Licorice Pizza nije objavljen u novembru sa prosekom po mestu održavanja od 86.289 dolara. [67] Sledećeg vikenda proširio se na 788 bioskopa i zaradio 2,75 miliona dolara. [68] [69] Nastavio je da se širi tokom trećeg vikenda, zarađujući 2,6 miliona dolara od 1.205 bioskopa. [70]

Kritike[uredi | uredi kod]

Na web stranici agregatora recenzija Rotten Tomatoes, 75% od 312 kritika je pozitivno, a film ima prosečnu ocjenu 7,1/10. Konsenzus kritičara ove web stranice glasi: " The French Dispatch je oda puna ljubavi duhu novinarstva, u kojoj će najviše uživati obožavatelji pomno uređene estetike Wesa Andersona." Na Metacritic-u, film ima ponderiranu prosečnu ocenu od 74 od 100, na osnovu 57 kritičara, što ukazuje na "generalno pozitivne kritike".

David Rooney iz Hollywood Reportera pohvalio je "ručno izrađene vizuelne užitke i ekscentrične nastupe" i napisao: "Dok bi The French Dispatch mogao izgledati kao antologija vinjeta bez jake sveobuhvatne teme, svaki trenutak krasi Andersonova ljubav prema pisanoj reči i neobični likovi koji tome posvećuju svoj profesionalni život." [71] Pišući za The Guardian, Peter Bradshaw je rekao: "Možda nije u zenitu onoga što može postići, ali zbog čistog zadovoljstva iz trenutka u trenutak, i za smeh, ovo je poslastica". [72]

French Dispatch je spomenut na listama najboljih filmova godine The New Yorker (#1), [73] The Forward (najbolji film), [74] Cahiers du Cinéma (#6) [75] IndieWire (# 6), [76] Esquire (#38), [77] New Musical Express (#11), [78] Britanskog filmskog instituta (#23) [79] i Vogue (nenaveden). [80]

Vidi takođe[uredi | uredi kod]

 • Chansons d'Ennui Tip-Top, prateći album sa soundtrackom za film Jarvisa Cockera

Izvori[uredi | uredi kod]

 1. Rubin, Rebecca (May 27, 2021). „Wes Anderson's 'The French Dispatch' Sets New Theatrical Release Date” (en-US). Variety. Arhivirano iz originala na datum May 27, 2021. Pristupljeno May 27, 2021. 
 2. Thompson, Anne (December 2, 2018). „Wes Anderson Is Shooting 'The French Dispatch' in France — Exclusive” (en-US). IndieWire. Arhivirano iz originala na datum December 2, 2018. Pristupljeno December 2, 2018. 
 3. Reilly, Nick (September 20, 2019). „Wes Anderson reveals cast of new movie 'The French Dispatch'” (en-GB). NME. Arhivirano iz originala na datum December 16, 2019. Pristupljeno December 16, 2019. 
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 „A Look at Wes Anderson's New, New Yorker-inspired Film”. The New Yorker. February 11, 2020. Arhivirano iz originala na datum January 2, 2021. Pristupljeno February 11, 2020. 
 5. 5,0 5,1 Ryzik, Melena (October 22, 2021). „In the Company of Wes Anderson”. The New York Times. Arhivirano iz originala na datum November 28, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 6. Sharf, Zack (2019-08-23). „'The French Dispatch': Everything You Need to Know About Wes Anderson's New Movie” (en). IndieWire. Arhivirano iz originala na datum November 25, 2020. Pristupljeno 2020-02-03. 
 7. Trumbore, Dave (August 15, 2018). „Wes Anderson's Next Film Could Be a Post-World War II Musical Set in France, Obviously”. Collider. Arhivirano iz originala na datum August 15, 2018. Pristupljeno August 15, 2018. 
 8. Barfield, Charles (November 21, 2018). „Producer Gives Plot Details About Wes Anderson's Upcoming Film & Says It's Not A Musical”. The Playlist. Arhivirano iz originala na datum December 3, 2018. Pristupljeno December 2, 2018. 
 9. „Tilda Swinton Joins Wes Anderson's French Musical; Brad Pitt, Natalie Portman Rumored”. Collider. November 16, 2018. Arhivirano iz originala na datum December 4, 2018. Pristupljeno December 3, 2018. 
 10. Multiple sources:
 11. Sharf, Zack (October 16, 2020). „Why Wes Anderson Cast Timothée Chalamet: He Belongs in the French New Wave”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum September 18, 2021. Pristupljeno July 5, 2021. 
 12. Lang, Brent (December 10, 2018). „Wes Anderson's 'French Dispatch' Adds Lois Smith”. Variety. Arhivirano iz originala na datum December 10, 2018. Pristupljeno December 10, 2018. 
 13. Sharf, Zack (December 24, 2018). „Saoirse Ronan Joins 'The French Dispatch,' Reuniting With Wes Anderson and Timothée Chalamet”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum December 25, 2018. Pristupljeno December 24, 2018. 
 14. Kit, Borys (January 10, 2019). „Henry Winkler Joins Wes Anderson Movie 'French Dispatch' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum January 10, 2019. Pristupljeno January 10, 2019. 
 15. Grater, Tom (January 31, 2019). „'The End Of The F***ing World' star Alex Lawther joins Wes Anderson's 'The French Dispatch' (exclusive)”. Screen International. Arhivirano iz originala na datum January 31, 2019. Pristupljeno January 31, 2019. 
 16. „Adrien Brody, Benicio del Toro, Owen Wilson, Willem Dafoe: Pluie De Stars Sur La Ville!”. Charente Libre. January 8, 2019. Arhivirano iz originala na datum January 10, 2019. Pristupljeno January 10, 2019. 
 17. Sarreau, Lea Andre (January 31, 2019). „A luxury French casting for Wes Anderson's "The French Dispatch"”. Les Inrockuptibles. Arhivirano iz originala na datum January 31, 2019. Pristupljeno January 31, 2019. 
 18. Tyler, Jacob (January 10, 2019). „Wes Anderson's 'The French Dispatch' Casts Henry Winkler and Hires Stunt Coordinator Dominique Fouassier”. thegww.com. Arhivirano iz originala na datum January 11, 2019. Pristupljeno January 11, 2019. 
 19. Dunne, Griffin (February 15, 2019). „Boxes in the wardrobe department for Wes Anderson's "The French Dispatch" where the brilliant costumer Milena Canonero keeps the belongings of the characters. The only time I'll get top billing over Bill Murray so I'd better get a pic of it.”. Instagram.com. Pristupljeno February 15, 2019. 
 20. Barfield, Charles (April 15, 2019). „Wes Anderson Says Christoph Waltz Has Small Role In 'The French Dispatch' & Reveals More Details Including Possible Late-2019 Release”. The Playlist. Arhivirano iz originala na datum April 15, 2019. Pristupljeno April 15, 2019. 
 21. Davids, Brian (April 25, 2019). „Elisabeth Moss on 'Her Smell' and a Feminist Take on 'The Invisible Man'”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum April 25, 2019. Pristupljeno April 25, 2019. 
 22. „Saoirse Ronan Reveals Kate Winslet Is Latest Actor To Join Wes Anderson's 'The French Dispatch'”. The Playlist. Arhivirano iz originala na datum January 30, 2019. Pristupljeno January 29, 2019. 
 23. Siegel, Tatiana (August 26, 2020). „Oh F***, I've Forgotten How to Act": Kate Winslet, Back in the Awards Race With Same-Sex Romance 'Ammonite,' on Getting Back to Work”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum August 27, 2020. Pristupljeno August 26, 2020. 
 24. „Untitled Wes Anderson Project”. Backstage. Arhivirano iz originala na datum March 27, 2019. Pristupljeno December 2, 2018. 
 25. „Wes Anderson Says Christoph Waltz Has Small Role In 'The French Dispatch' & Reveals More Details Including Possible Late-2019 Release”. The Playlist. Arhivirano iz originala na datum April 15, 2019. Pristupljeno April 15, 2019. 
 26. „Saoirse Ronan on Taking Control of 'Ammonite' and Wes Anderson's 'The French Dispatch'”. Collider. Arhivirano iz originala na datum November 16, 2020. Pristupljeno November 16, 2020. 
 27. 27,0 27,1 27,2 „DP Robert Yeoman used Kodak color and B&W 35mm filmstocks for director Wes Anderson's 'The French Dispatch'”. Kodak. October 11, 2021. Arhivirano iz originala na datum November 28, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 28. „Robert Yeoman on Filming the Impossible for Wes Anderson's 'The French Dispatch'”. Variety. November 15, 2021. Arhivirano iz originala na datum November 28, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 29. 29,0 29,1 „Animating with Anderson: Gwenn Germain on the Charming 2D Sequence in 'The French Dispatch'”. Animation Magazine. Arhivirano iz originala na datum November 28, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 30. 30,0 30,1 30,2 30,3 30,4 „Go Behind the Scenes of Wes Anderson's New Film, The French Dispatch. Architectural Digest. Arhivirano iz originala na datum November 28, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 31. „Visual Effects, Digital Make-Up & Performance Enhancement”. Koala FX. Arhivirano iz originala na datum August 6, 2023. Pristupljeno 2022-05-08. 
 32. Leow, Mikelle (October 15, 2021). „How French Dispatch's Fictional New Yorker-Style Magazine Covers Were Created - DesignTAXI.com”. designtaxi.com. Arhivirano iz originala na datum May 29, 2022. Pristupljeno 2022-03-20. 
 33. Pennington, Adrian (June 30, 2021). „Behind the Scenes: The French Dispatch”. International Broadcasting Convention. Arhivirano iz originala na datum December 1, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 34. Murphy, Mekado (September 13, 2021). „When Wes Anderson Comes to Town, Buildings Get Symmetrical”. The New York Times. Arhivirano iz originala na datum November 28, 2021. Pristupljeno November 27, 2021. 
 35. 35,0 35,1 „Inside the Set Design of Wes Anderson's New Film The French Dispatch”. House Beautiful. Arhivirano iz originala na datum November 28, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 36. 36,0 36,1 36,2 Dinsdale, Emily (November 3, 2021). „Sandro Kopp's art is the star of Wes Anderson's The French Dispatch”. Dazed. Arhivirano iz originala na datum November 27, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 37. 37,0 37,1 Rosen, Miss (October 26, 2021). „The Making of The French Dispatch, As Seen by Artist Sandro Kopp”. Another Magazine. Arhivirano iz originala na datum November 28, 2021. Pristupljeno November 28, 2021. 
 38. Olsen, Mark (October 22, 2021). „Defining 'Andersonian': Inside the music of Wes Anderson's 'The French Dispatch'”. Los Angeles Times. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2021. Pristupljeno October 23, 2021. 
 39. Burlingame, Jon (October 23, 2021). „'French Dispatch' Music: Alexandre Desplat and Randall Poster on a Soundtrack Ranging From Classical Piano to Jarvis Cocker”. Variety. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2021. Pristupljeno October 23, 2021. 
 40. „The French Dispatch (Original Soundtrack) by Alexandre Desplat on Apple Music”. May 21, 2021. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2021. Pristupljeno October 23, 2021. 
 41. „The French Dispatch (Original Soundtrack) Featuring Oscar™ Winning Composer Alexandre Desplat To Be Released On October 22 In Conjunction With Theatrical Release”. September 14, 2021. Arhivirano iz originala na datum October 5, 2021. Pristupljeno October 23, 2021. 
 42. french_dispatch. „The soundtrack to the new Wes Anderson film The French Dispatch, featuring original score by Oscar-winning composer Alexandre Desplat, is now available to pre-order. Listen to the first single "Obituary" by Alexandre Desplat now!” (tvit). 
 43. Wiseman, Andreas (September 19, 2019). „Fox Searchlight Acquires World Rights To Wes Anderson's Upcoming Movie 'The French Dispatch'”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum December 17, 2019. Pristupljeno December 17, 2019. 
 44. Roxborough, Scott (June 3, 2020). „Cannes 2020 Lineup Unveiled”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum June 3, 2020. Pristupljeno June 3, 2020. 
 45. Welk, Brian (January 29, 2020). „Wes Anderson's 'The French Dispatch' Gets July 2020 Release”. TheWrap. Arhivirano iz originala na datum January 29, 2020. Pristupljeno January 29, 2020. 
 46. Welk, Brian (April 3, 2020). „'Black Widow' Moves to November as Other MCU Films Shift Back to 2021, 2022”. TheWrap. Arhivirano iz originala na datum April 3, 2020. Pristupljeno April 3, 2020. 
 47. D'Alessandro, Anthony (July 23, 2020). „'Mulan' Off The Calendar; Disney Also Delays 'Avatar' & 'Star Wars' Movies by One Year as Studio Adjusts to Pandemic”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum December 16, 2020. Pristupljeno July 23, 2020. 
 48. Keslassy, Elsa (May 26, 2021). „'The French Dispatch' to World Premiere at Cannes (EXCLUSIVE)”. Variety. Arhivirano iz originala na datum May 26, 2021. Pristupljeno May 26, 2021. 
 49. Kim Bo-ra (September 30, 2021). „'프렌치 디스패치', 11일 BIFF 첫 공개…초고속 매진 기록[공식”]. Osen. Arhivirano iz originala na datum September 30, 2021. Pristupljeno September 30, 2021. 
 50. Rubin, Rebecca (2021-09-01). „'Mothering Sunday' Sets U.S. Premiere at Hamptons International Film Festival”. Variety. Arhivirano iz originala na datum September 12, 2021. Pristupljeno 2021-09-12. 
 51. Ritman, Alex (2021-09-07). „London Film Festival: 'Last Night in Soho,' 'French Dispatch,' 'Succession' Added as Full Lineup Unveiled”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum September 12, 2021. Pristupljeno 2021-09-12. 
 52. Johnson, G. Allen (September 9, 2021). „Mill Valley Film Festival returns with Kenneth Branagh among big names and major emphasis on safety”. The San Francisco Chronicle. Arhivirano iz originala na datum September 12, 2021. Pristupljeno 2021-09-12. 
 53. George, Liz (2021-09-17). „Montclair Film Festival To Open with Wes Anderson's The French Dispatch”. Baristanet. Arhivirano iz originala na datum September 17, 2021. Pristupljeno 2021-09-18. 
 54. Lewis, Hilary (August 19, 2021). „NY Film Festival Adds 'Dune,' 'French Dispatch' to Lineup”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum August 19, 2021. Pristupljeno August 19, 2021. 
 55. „The French Dispatch”. New York Film Festival. Arhivirano iz originala na datum August 20, 2021. Pristupljeno August 20, 2021. 
 56. „TCFF ANNOUNCES A ROBUST LINEUP OF FILMS!”. TCFF. 2021-10-09. Arhivirano iz originala na datum October 9, 2021. Pristupljeno 2021-10-09. 
 57. „30th Philadelphia Film Festival | Full line-up of movies”. 6abc Philadelphia. 2021-10-07. Arhivirano iz originala na datum October 9, 2021. Pristupljeno 2021-10-09. 
 58. „"The French Dispatch" oraz "C'mon C'mon" otworzą 12. American Film Festival | Poinformowani.pl”. kultura.poinformowani.pl. 2021-10-14. Arhivirano iz originala na datum November 10, 2021. Pristupljeno 2021-11-10. 
 59. „The French Dispatch”. San Diego International Film Festival. Arhivirano iz originala na datum September 17, 2021. Pristupljeno 2021-09-17. 
 60. Yossman, K. J. (2021-09-09). „Zurich Film Festival Reveals Line-Up: 'Spencer,' 'The Last Duel,' 'French Dispatch' to Join 'No Time to Die'”. Variety. Arhivirano iz originala na datum September 12, 2021. Pristupljeno 2021-09-12. 
 61. Ford, Rebecca (September 10, 2021). From 'Westworld' to Wes's World: Jeffrey Wright on 'The French Dispatch'. Vanity Fair. Arhivirano iz originala na datum September 12, 2021. Pristupljeno September 12, 2021. 
 62. Romanchick, Shane (November 10, 2021). „'The French Dispatch' Gets Blu-ray Release Date”. Collider. Arhivirano iz originala na datum December 7, 2021. Pristupljeno December 4, 2021. 
 63. „The French Dispatch (HMV Exclusive) Blu-ray | Wes Anderson, Timothee Chalamet Film | Free Delivery on Orders over £20”. Arhivirano iz originala na datum March 17, 2023. Pristupljeno March 17, 2023. 
 64. „Take a look inside the pop-up Wes Anderson experiences for 'The French Dispatch'”. Newsweek. 2021-10-25. Arhivirano iz originala na datum January 7, 2022. Pristupljeno 2022-01-07. 
 65. „The French Dispatch Exhibition | Best Exhibitions”. London On The Inside. Arhivirano iz originala na datum January 7, 2022. Pristupljeno 2022-01-07. 
 66. Anthony D'Alessandro (October 24, 2021). „'Dune' Domestic Opening Is Best For Warner Bros HBO Max Day/Date Title & Denis Villeneuve”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum October 24, 2021. Pristupljeno October 24, 2021. 
 67. „Licorice Pizza - Box Office”. Box Office Mojo. Arhivirano iz originala na datum December 26, 2021. Pristupljeno December 26, 2021. 
 68. Anthony D'Alessandro (October 31, 2021). „Halloween Scares Off Box Office: 'Dune' $15M+; 'My Hero Academia' $6M+, 'Last Night In Soho' & 'Antlers' Tie $4M”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum October 30, 2021. Pristupljeno October 31, 2021. 
 69. J. Kim Murphy (October 30, 2021). „Box Office: 'Dune' Dominates 'Last Night in Soho,' 'Antlers' in Second Weekend”. Variety. Arhivirano iz originala na datum October 30, 2021. Pristupljeno October 30, 2021. 
 70. D'Alessandro (November 7, 2021). „'Eternals' Seeing Possible $70M+ Opening Weekend: Why This Is A Wake-Up Call For The MCU; 'Red Notice' Box Office Unreported”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum November 25, 2021. Pristupljeno November 7, 2021. 
 71. Rooney, David (July 12, 2021). „Wes Anderson's 'The French Dispatch': Film Review | Cannes 2021”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum July 13, 2021. Pristupljeno July 12, 2021. 
 72. Bradshaw, Peter (July 12, 2021). „The French Dispatch: Wes Anderson's ode to newspapers is a periodic delight”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum July 12, 2021. Pristupljeno July 12, 2021. 
 73. The Best Movies of 2021. The New Yorker. 2021-12-02. Pristupljeno 2021-12-30. 
 74. Goldman (October 28, 2021). „Eternally fascinated with Jewish culture, Wes Anderson delivers the best film of the year”. The Forward. Arhivirano iz originala na datum December 30, 2021. Pristupljeno 2021-12-30. 
 75. „https://twitter.com/cahierscinema/status/1465213184638394369”. Twitter. Pristupljeno 2023-08-06. 
 76. Lattanzio (2021-12-17). „The 50 Best Movies of 2021, According to 187 Film Critics”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum April 5, 2022. Pristupljeno 2021-12-30. 
 77. Schager (2021-12-16). „The Best Movies of 2021”. Esquire. Arhivirano iz originala na datum December 26, 2021. Pristupljeno 2021-12-30. 
 78. „The 20 best films of 2021”. NME. 2021-12-09. Arhivirano iz originala na datum December 26, 2021. Pristupljeno 2021-12-30. 
 79. „The 50 best films of 2021”. British Film Institute. Arhivirano iz originala na datum December 26, 2021. Pristupljeno December 31, 2021. 
 80. „The Best Movies of 2021, According to Vogue Editors”. Vogue. 2021-10-21. Arhivirano iz originala na datum December 24, 2021. Pristupljeno 2021-12-30. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]