Erik Satie

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Erik Satie
modernizam · minimalizam · neoklasicizam
Biografske informacije
Rođenje Éric Alfred Leslie Satie
17. svibnja 1866.
Francuska Honfleur, Francuska
Smrt 1. srpnja 1925.
Francuska Pariz, Francuska
Pseudonim Virginie Lebeau
François de Paule
Partner Suzanne Valadon
Rodbina Alfred Satie (otac)
Jane Leslie (majka)
Conrad Satie (brat)
Profesionalne informacije
Obrazovanje Konzervatorij u Parizu
Schola Cantorum de Paris
Instrumenti klavir
Zanimanje kompozitor, pisac, pijanist
Opus
Mentori Georges Mathias
Émile Decombes
Vincent d'Indy
Suradnici Sergej Djagiljev, Jean Cocteau, Les Six, Tristan Tzara, Pablo Picasso
Znamenita djela
Inspiracija

Alfred Éric Leslie Satie (Honfleur, 17. svibnja 1866. - Pariz, 1. srpnja 1925.), francuski skladatelj i pijanist. U javnosti je poznatiji po pseudonimu Erik Satie, kojeg koristi od 1884., kada sklada svoje prvo glazbeno djelo.

Satie je 1887. predstavljen kao gimnopedist, nedugo prije no što je skladao svoje najpoznatije djelo - Gymnopédies. Kasnije je sam sebe prozvao "fonometrografom" ili "fonometričarom" (što doslovno znači osoba koja mjeri zvuk), te je preferirao taj naziv ispred naziva "glazbenik". Taj naziv si je dodijelio 1911. kada je u knjizi o suvremenim francuskim skladateljima nazvan "nespretnim, ali suptilnim tehničarem".

Osim što se bavio glazbom, Satie je iza sebe ostavio znatan broj publikacija, pišući za raznovrsne časopise, od dadaističkog časopisa 391, pa do američkog Vanity Fair. Iako se tijekom kasnijeg života hvalio kako je sva svoja djela potpisao svojim imenom, postoje indicije da je krajem XIX. stoljeća koristio i pseudonime Virginie Lebeau i François de Paule.

Satie se, kao jedna od najraznovrsnijih glazbenih ličnosti XX. stoljeća, smatra pretečom avangarde, minimalizma i Teatra apsurda.