Revenik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Revenik


Revenik -put prema Bihaću

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Opština/Općina Bosanski Petrovac
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 145
Geografija
Koordinate 44°32′30″N 16°19′40″E / 44.5417°N 16.3278°E / 44.5417; 16.3278
Revenik na mapi Bosne i Hercegovine
Revenik
Revenik
Revenik (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 44° 32′ 30" SGŠ, 16° 19′ 40" IGD

Revenik je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Bosanski Petrovac koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 145 stanovnika.[1]

Geografija

[uredi | uredi kod]

Revenik je zapadno od Kolunića kao njegov produžetak, ispod Osječenice, u neposrednoj blizini Bosanskog Petrovca, uz put prema Bihaću.

Pored sela protiče najduža ponornica Petrovačkog polja, Japaga, čija je tačka poniranja sjeverno od Kadinjače (727 m.) i južno od Rastove glavice (680 m.). Voda odavde se pojavljuje u kanjonu Unca, što je utvrđeno bojenjem.

Na Žutoj glavici, na nadmorskoj visini 720 m. nalazi se pećina Manastirka. Postoji samo jedan prost pećinski kanal. Pećina je nastala na mjestu ukrštanja horizontalnih i vertikalnih pukotina, u debelo uslojenim jurskim krečnjacima. Okolo ulaznog otvora je mnoštvo vrtača i krečnjaci su ispresijecani mnogobrojnim pukotinama.[2]

Istorija

[uredi | uredi kod]

U Reveniku je gradić na Žutoj glavici, sa zidovima u malteru i bunarom. [3] Tu je i gradina Kadinjača, na vrlo dominantnom položaju. Oko 1960. g. ovdje su B. Gavela i Branka Raunig otkopali temelje nastambi, koje pripadaju Halštatu C (rano željezno doba). Dolaskom Rimljana u ove krajeve društvena se organizacija plemenske zajednice nije bitnije izmijenila. Iliri su dalje nastavili živjeti u okvirima svoje teritorijalne zajednice (civitas), dakle pod vodstvom svojih prvaka (principes,praepositil), ali pod nadzorom rimskih prefekata, kao i ostala ilirska plemena. Čini se da je centar peregrinske civitas bio oko Kolunića i Revenika (Gradina u Koluniću, Gradić na Žutoj glavici i Kadinjača). Koliko je poznato, prvi peregrini su rimsko građansko pravo stekli početkom 2. st. (Trajan, Hadrijan), a konačno za Karakale. Dakle slika manje-više ista kao i u ostalim područjima unutrašnje Dalmacije.[4]

U zaseoku Revenik rođen je veliki jugoslovenski slikar Jovan Bijelić. Bio je autor preko 1800 umjetničkih radova za koja je dobio brojna priznanja. Njegova zbirka umjetničkih djela i ličnih predmeta, pokretno dobro, proglačena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.[5] Sin Severin je bio poznati jugoslovenski glumac.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]
Nacionalnost 1991.
Srbi 140
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 5
ostali 0
Ukupno 145

Privreda

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Dr. Rade Davidović -PETROVAČKO POLJE – Novi Sad, 1981

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. PETROVAČKO POLJE –Dr. Rade Davidović, Novi Sad, 1981
  3. Starine iz okoline Bosanskog Petrovca. -Vejsil Ćurčić, Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, godina 1902
  4. „Ivo Bojanovski: BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA”. Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988. Pristupljeno 9. 2. 2016. 
  5. „Pokretno dobro – Zbirka umjetničkih djela Jovana Bijelića u Bihaću”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 3. 2016. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]