Medeno Polje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Medeno Polje

Медено Поље.jpg

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton/Županija Unsko-sanski kanton
Opština/Općina Bosanski Petrovac
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 92
Geografija
Koordinate 44°33′50″N 16°16′28″E / 44.5639°N 16.2744°E / 44.5639; 16.2744
Medeno Polje na karti BiH
Medeno Polje
Medeno Polje
Medeno Polje na karti BiH


Koordinate: 44° 33′ 50" SGŠ, 16° 16′ 28" IGD
Medeno Polje je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Bosanski Petrovac koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Najpoznatije je kao rodno mjesto Jove "zmaja izBosne". Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 92 stanovnika.[1]

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Mjesto je smješteno na južnom obodu polja odakle se strmo uzdiže planina Osječenica. Po svom karakteru polje je kraško, ali je zemljište relativno plodno. Kroz polje ne teče rijeka, čak ni potok. Japaga je najduža ponornica u Petrovačkom polju. U vrijeme maksimalnog proticaja, tok Japage se produžuje do Medenog polja i tu gubi vodu. Bojenjem je utvrđeno da se ta voda ponovo javlja u kanjonu Unca pa tako Medeno polje hidrografski pripada slivu Unca. Isto je i sa Suvajom koja takođe za vrijeme velikog vodostaja dolazi do Medenog polja pa se predpostavlja da i njene vode dolaze do Unca.

U predjelu Medenog polja su tri izvora. Badanj i Smrdan su po režimu stalni, sa stalno promjenljivim vodostajem, u zavisnosti od količine podzemnih voda.Ova vrela nemaju otoku pa ih nazivaju "trajni stalni izvori". Treći izvor je Ograđenica.

U ravni polja u predjelu Rastovača je Tredića pećina. Pripada tipu prostih pećina, a po načinu postanka je ponorska.[2]

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Za vrijeme 2. svjetskog rata tu je bio izgrađen improvizovani aerodrom, odakle je evakuisano oko 2000 ranjenika na liječenje u savezničke bolnice. Poslije rata, na mjestu aerodroma, redovno se 27. jula, na dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine održavao narodni zbor.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalnost 1991.
Srbi 90
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 1
ostali 1
Ukupno 92

Više informacija o stanovništvu Medenog Polja od naseljavanja do danas može se naći u knjizi "Medeno Polje, naše selo".[3]

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Zbog nedostatka vode uslova za industriju nije nikad bilo pa se stanovništvo isključivo bavilo stočarstvom i zemljoradnjom.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. PETROVAČKO POLJE –Dr. Rade Davidović, Novi Sad, 1981
  3. Medeno Polje, naše selo https://www.dropbox.com/s/576537wdzl5p5r9/Mirkovi%C4%87%20Borislav%20-%20Medeno%20Polje.pdf?dl=0

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]