Predsjednik Francuske

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Predsjednik Francuske
Président de la République française
FanionPresident.svg
Predsjednička zastava
Titula Ekselencija
Sjedište Elizejska palača
Francuska Pariz, Francuska
Mandat Pet godina
Uz mogućnost jednog uzastopnog reizbora
Prvi Louis Bonaparte
Plaća €14,910

Predsjednik Francuske Republike (francuski: Président de la République française) je šef izvršne vlasti u Petoj Republici. Iako Predsjednik danas uživa velike ovlasti, kroz povijest su one, kao i njegov odnos s drugim granama vlasti, varirale ovisno o tekstu ustava koji je bio na snazi.

Predsjednik Francuske je ex officio koprinc Andore, nositelj najviših titula Légion d'honneur i Ordre national du Mérite te honorarni protokanon bazilike sv. Ivana Lateranskog u Rimu.

Institut predsjednika u Francusku je prvi put uveden 1848. godine, kada je Louis Bonaparte tokom četiri godine obnašao tu dužnost. Institucija je ponovo ukinuta 1852. godine kada se Louis Bonaparte nakon državnog udara proglasio carem, a ponovo je vraćena 1871. godine i potvrđena u ustavu iz 1875. godine. Od Treće Republike, institut predsjednika je konstanta (uz prekide tokom njemačke okupacije i Privremene vlade), mada su njegove ovlasti i moći varirale. Današnje ovlasti, koje su izrazito naglašene u odnosu na druge grane vlasti, regulirane su Ustavom iz 1958. godine, a koji je donesen na inicijativu Charlesa de Gaullea.

Od 14. svibnja 2017., aktualni predsjednik je Emmanuel Macron.