Most (grad)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Most (razvrstavanje).
{{{ime}}}
{{{ime}}}
Zastava Grb
Položaj {{{ime}}} na karti Češke
Država  Češka
Gradonačelnik Vlastimil Vozka
Površina 86,94

Most (češ. Most, nem. Brüx) je grad u Češkoj Republici, u okviru istorijske pokrajine Bohemije. Most je drugi po veličini grad upravne jedinice Ustečki kraj, u okviru kojeg je sedište zasebnog okruga Most.

Grad Most je dobio ime po brojnim mostovima (istovetna reč u češkom jeziku), kojima je bio premošćen nekada močvarni kraj današnjeg grada.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Most se nalazi u severozapadnom delu Češke republike, blizu granice sa Nemačkom. Grad je udaljen od 100 km severozapadno od glavnog grada Praga, a od obližnjeg Usta na Labi 35 km zapadno.

Reljef: Most se nalazi u severnom delu istorijske oblasti Bohemije. Grad se nalazi u dolini reke Biline na približno 230 m nadmorske visine. Severno od grada uzdižu se Krušne gore, a južno Lipske gore.

Klima: Klima oblasti Mostu je umereno kontinentalna.

Vode: Grad Most se nalazi na reci Bilini, pritoci reke Labe. Reka protiče severnim obodom grada.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Mosta bilo je naseljeno još u doba praistorije. Naselje pod današnjim nazivom prvi put se u pisanim dokumentima spominje u 1040. godine, a naselje je 1238. godine dobilo gradska prava. U 14. veku u gradu se naseljavaju Nemci, koji potepeno postaju pretežno gradsko stanovništvo.

1919. godine Most je postao deo novoosnovane Čehoslovačke. 1938. godine Most, kao naselje sa nemačkom većinom, je otcepljen od Čehoslovačke i pripojeno Trećem rajhu u sklopu Sudetskih oblasti. Posle Drugog svetskog rata mesni Nemci su se prisilno iselili iz grada u maticu. Na njihove mesto došli su Čeci iz ostalich delova države isto kao Romi iz današnje Slovačke. U vreme komunizma grad je zbog velikog rudnika uglja ponovo izgrađen nekolika kilometara južno i stari deo srušen. Rušenje je 1968. iskorišteno kako bi se ruševine iskoristile kao kulise američkog ratnog filma Most kod Remagena, čije je snimanje iste godine iskorišteno kao povod za invaziju Varšavskog pakta. Samo stara gotička crkva i nekoliko zgrada je ostalo na kraju novog rudnika. Posle 1989. g i transformacije ekonomske strukture došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije i do problema sa prestrukturiranjem privrede. Nove vlasti su odlučili da se neće više dobiti toliko uglja kao pre i zbog toga porastala je nezaposlenost i siromaštvo.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Most danas ima oko 67.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu stagnira. Pored Čeha u gradu žive i Slovaci i Romi.

Slike gradskih građevina[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]