Pardubice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pardubice
češ. Pardubice

Glavni trg u središtu grada
Glavni trg u središtu grada

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Češka
Kraj Pardubički kraj
Stanovništvo
Stanovništvo 90.765
Gustina stanovništva 1.168 st./km²
Položaj
Koordinate 50°02′19″N 15°46′45″E / 50.038611°N 15.779167°E / 50.038611; 15.779167
Nadmorska visina 237 m
Površina 77,71 km²
Pardubice na mapi Češke
Pardubice
Pardubice
Pardubice (Češke)
Ostali podaci
Gradonačelnik Jaroslav Deml
Veb-strana www.mesto-pardubice.cz


Koordinate: 50° 02′ 19" SGŠ, 15° 46′ 45" IGD

Pardubice (češ. Pardubice, nem. Pardubitz) je značajan grad u Češkoj Republici i veliki grad istočne Bohemije. Pardubice su sedište upravne jedinice Pardubički kraj, gde čine zaseban okrug Pardubice.

Pardubice su poznate po najvećem šahovskom turniru u Evropi, a simbol grada je konj, koji se nalazi i na zastavi i na grbu grada.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Glavni trg za "Zelenim tornjem" u pozadini
Gradsko pozorište

Pardubice se nalaze u središnjem delu Češke republike i udaljen je od glavnog grada Praga 105 km istočno. Grad je i središte istočne Bohemije.

Reljef: Pardubice se nalaze na istoku Češko-Moravske visoravni, u gornjem delu toka poznate reke Labe. Grad i okolina su na brežuljkastom terenu, na oko 230 metara nadmorske visine. Severno od grada izdiže se gorje Krkonoše.

Klima: Klima oblasti Pardubicama je umereno kontinentalna.

Vode: Grad Pardubice se upravo obrazovao na ušću rečice Hrudimke u veću reku Labu.

Istorija[uredi | uredi kod]

Grad Pardubice je osnovan 1340., mada na tom mestu postoji manastir od ranog 13. veka. Vladar ovog kraja, Arnošt od Hostine je osnivač grada, po kome su njegovi naslednici uzeli prezime „od Pardubice“. Jedan od njih je bio Arnošt od Pardubice (1297-1364.), prvi nadbiskup Praga.

1918. g. Pardubice su postale deo novoosnovane Čehoslovačke. Tokom Drugog svetskog rata grad je bombardovan zbog značajne industrije. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan, pa je došlo do naglog povećanja stanovništva. Kao grad na glavnoj železničkoj pruži bivše Čehoslovačke (Prag-Pardubice-Brno-Bratislava) bio je važno mesto za nove fabrike (npr. Semteks). Pardubice nisu dobile statut regionalnog centra (kao na primer Hradec Kralove). Posle osamostaljenja Češke grad je postao njeno značajno središte, ali je došlo i do problema vezanih za prestruktuiranje privrede.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Pardubice danas imaju oko 90.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu raste. Pored Čeha u gradu žive i Slovaci i Romi.

Privreda[uredi | uredi kod]

Pardubice su važan industrijski grad: hemijska industrija Sintezija proizvodi eksploziv, u gradu postoji rafinerija nafte, kao i mašinska i elektronska industrija. Takođe postoji proizvodnja kompjuterskih komponenata, koja je osnovana Tajvanskim kapitalom.

Gradske znamenitosti[uredi | uredi kod]

Pardubice ima lepo očuvano staro gradsko jezgro sa kulom i zamkom.

Pardubice su grad sporta. Od 1874. g. svake jeseni ovde se održava poznata konjička Velika pardubička trka (Velká Pardubická). Neki tvrde da je to najteža konjička trka u Evropi.

Otvoreno prvenstvo Češke u šahu se održava u Pardubicama, gde redovno učestvuje oko 1200 takmičara.

Iz lokalnog hokejaškog tima je potekao poznati golman Dominik Hašek, osvajač zlatne olimpijske medalje u hokeju, koji je i rođen u ovom gradu, a danas nastupa u američkoj profesionalnoj hokejaškoj ligi.

Slike gradskih građevina[uredi | uredi kod]

Spoljne veze[uredi | uredi kod]