Teplice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Teplice
češ. Teplice
Trg i crkva u Teplicama
Trg i crkva u Teplicama
Trg i crkva u Teplicama
Zastava
Zastava
Grb
Grb
Koordinate: 50°38′N 13°49′E / 50.633°N 13.817°E / 50.633; 13.817
Država  Češka
Pokrajina Ustečki kraj
Vlast
 - gradonačelnik Jaroslav Kubera
Površina
 - Ukupna 23,78 km²
Visina 228
Stanovništvo (2015.)
 - Grad 50 079
Poštanski broj 415 01
Službene stranice
www.teplice.cz
Karta
Teplice na mapi Češke
Teplice
Teplice

Teplice (češ. Teplice, nem. Teplitz-Schönau) je grad u Češkoj Republici, u okviru istorijske pokrajine Bohemije. Teplice je četvrti po veličini grad upravne jedinice Ustečki kraj, u okviru kojeg je sedište zasebnog okruga Teplice.

Grad Teplice su poznata banja u Češkoj Republici.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Teplice se nalaze u severnom delu Češke republike, blizu granice sa Nemačkom. Grad je udaljen od 90 km severozapadno od glavnog grada Praga, a od obližnjeg Usta na Labi 20km zapadno.

Reljef: Teplice se nalaze u severnom delu istorijske oblasti Bohemije. Grad se nalazi u dolini reke Biline na približno 220 m nadmorske visine. Grad sa severa oružuju Krušne gore (granične ka Nemačkoj), i Češko sredogorje južno.

Klima: Klima oblasti Teplica je umereno kontinentalna.

Vode: Grad Teplice se nalazi na reci Bilini, koja ovde teče dolinski.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Teplica bilo je naseljeno još u doba praistorije. Naselje pod današnjim nazivom prvi put se u pisanim dokumentima spominje u 762. godine kao slovensko naselje, a naselje je u 12. veku dobilo gradska prava. Tada su grad i njegovo područje bili naseljeno nemačkim stanovništvom.

1919. godine Teplice je postao deo novoosnovane Čehoslovačke. 1938. godine Teplice, kao naselje sa nemačkom većinom, je ocepljeno od Čehoslovačke i pripojeno Trećem rajhu u sklopu Sudetskih oblasti. Posle Drugog svetskog rata mesni Nemci su se prisilno iselili iz grada u maticu. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan. Posle osamostaljenja Češke došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije i do problema sa prestrukturiranjem privrede.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Teplice danas ima oko 53.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu stagnira. Pored Čeha u gradu žive i Slovaci i Romi.

Slike gradskih građevina[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]