Mirko Kesić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mirko Kesić
Datum rođenja1923.
Mesto rođenjaMedeno Polje, Bosanski Petrovac

 Kraljevina SHS
Datum smrti1943
Mesto smrtiBioska, Užice

Srbija Srbija
Profesijazemljoradnik
Član KPJ od1942
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
U toku NOB-apolitički komesar
bataljona Prve krajiške brigade
SlužbaNOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od23. jula 1952.

Mirko Kesić Kešo (Medeno Polje, Bosanski Petrovac, 1923. — Bioska, Užice,1943.), narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen u seljačkoj porodici. Završio je građansku školu, a radio je kao zemljoradnik. Godine 1941. primljen je za člana Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

U julskom ustanku 1941. godine kada je stupio u NOB, imao je tek 18 godina. Već u samom početku isticao se u borbama koje su vođene oko Bosanskog Petrovca, Oštrelja, Ključa i Kulen Vakufa.

Početkom avgusta 1941. godine u borbi za oslobađanje Krnjeuše, zarobio je grupu neprijateljskih vojnika i time stekao veliki ugled u redovima ustanika iz Medenog Polja. Sličan podvig napravio je i u borbi na Ključu, kada se privukao neprijateljskoj mitraljeskoj posadi, bacio na njih ručnu bombu i zaplijenio mitraljez.

Početkom 1942. godine postao je član Komunističke partije Jugoslavije.

Tokom 1942. istakao se u borbama oko Bihaća, a posebno u borbi kod Eminovaca u kojoj je ubijeno oko 150 njemačkih vojnika i oko 500 ustaša.

U operacijama vođenim za vrijeme Četvrte neprijateljske ofanzive, Kesić je uspeo da se sa četom probije kroz neprijateljske redove od Sanskog Mosta do Skender Vakufa i da se spoji sa svojom brigadom.

Učestvovao je u borbama koje je vodila Prva krajiška brigada oko Prnjavora, Jošavke, na planini Vlašić, kod Turbeta, Tešnja, Viteza, Prozora, Bugojna, |Kupresa, pri upadu na aerodrom Rajlovac, kod Kaknja, i ostalo.

Napredovao je od običnog borca, bombaša, te potom postao omladinski rukovodilac, zamjenik i naposljetku politički komesar čete. Funkcija političkog komesara bataljona dodijeljena mu je početkom 1944. godine, u vrijeme kada se brigada našla na teritoriji zapadne Srbije.

U jurišu na željezničku stanicu Bioska, Kesić je ubacio ručnu bombu u bugarski bunker, uništio posadu, ali je potom pao pokošen vatrom iz susjednog uporišta.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 23. jula 1952. godine, proglašen je za narodnog heroja.[1]

Literatura[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Drago Đukić: NARODNI HEROJ MIRKO KESIĆ-KEŠO”. Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 6, strana655. Pristupljeno 9. 2. 2016.