Charlton Heston

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Charlton Heston

Heston na maršu na Washington za građanska prava 1963.
Biografske informacije
Rođenje John Charles Carter
4. oktobar 1923. (1923-10-04)
Ničija zemlja (danas dio Evanstona), Illinois,
SAD
Smrt 5. april 2008. (dob: 84)
Beverly Hills, SAD
Supružnik Lydia Clarke (1944-2008)
Opus
Djelatni period 1941-2003

Charlton Heston (4. listopada 1923. - 5. travnja 2008.) bio je američki filmski, kazališni i televizijski glumac, nagrađen Oscarom za glavnu ulogu u filmu Ben-Hur.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Rodio se kao John Charles Carter u mjestu Evanston, savezna država Illinois. Roditelji su mu se razveli kada je imao 10 godina. Prezime "Heston" je dobio od očuha, Chestera Hestona. U srednjoj školi bio je aktivan u dramskoj grupi, pa je dobio stipendiju za sveučilište Northwestern. Prvu je filmsku ulogu imao 1941., a sljedeću 1950. godine. U međuvremenu je bio u američkoj vojsci, oženio se Lydiom Clarke, s kojom je ostao do kraja života, a do kraja 1940-ih je nastupao u kazalištu. U filmskoj karijeri, koja je trajala preko 50 godina, najznačajnije su mu uloge u filmovima Deset zapovijedi, Ben-Hur, Planet majmuna i Soylent Green. Ukupno je ostvario 126 filmskih i televizijskih uloga.[1]

Bio je protivnik makartizma i rasne segregacije, kao i veliki aktivist za ljudska prava te je sudjelovao u Maršu na Washington 1963. godine. Vodio je i 45. dodjelu Oscara, 1973. godine.

Heston je bio zagovornik upotrebe oružja, te predsjednik "National Rifle Associationa" (NRA), udruge koja se zalaže za korištenje oružja u kućanstvima u svrhu samoobrane. Ta je njegova uloga više puta bila ismijavana, primjerice u dokumentarnom filmu Bowling for Columbine, gdje je autor filma Michael Moore posjetio Hestona u njegovom domu i kritizirao njega i njegovu udrugu. Heston je ustao i napustio intervju, a scenu je Moore uključio u film. Heston se često pozivao na sporni Drugi amandman Ustava SAD-a, koji omogućava nošenje vatrenog oružja.

Predsjednik George W. Bush dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje.

U mirovinu je otišao 2003. godine, nakon što je javno objavio da mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Posljednje godine života proveo je prikovan za krevet. Umro je u svom domu na Beverly Hillsu, 5. travnja 2008. godine.

Charlton Heston u ulozi Mojsija u Deset zapovijedi

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]