Ambovombe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ambovombe
Koordinate: 25°10′S 46°05′E / 25.167°S 46.083°E / -25.167; 46.083
Država  Madagaskar
Provincija Toliara
Regija Androi
Visina 250[1]
Stanovništvo
 - Urbano područje 63 032 [2]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Ambovombe na mapi Madagaskara
Ambovombe
Ambovombe
Ambovomba na karti Madagaskara

Ambovombe je grad na jugu Madagaskara od 63 032 stanovnika [2] u Provinciji Toliara, administrativni centar Regije Androi i Distinkta Ambovombe Androi. Većina stanovnika skoro 100 % su pripadnici malgaškog naroda Antandroi.

Historija[uredi | uredi kod]

Naselje se počelo formirati za vrijeme francuske kolonijalne uprave na početku 20. vijeka, kad je izgrađen je prvi ured regionalne uprave (1907.-1908.[3]) i žandarmerijska kasarna (1913. [3]), tad su se i ljudi iz okolice počeli naseljavati u sve većem broju. Iste godine izgrađena je i prva bolnica i prva osnovna škola. 1917. podignuta je zgrada regionalne uprave (koja je i danas u upotrebi) u grad su došli prvi luteranski misonari, koji su 1923.-1928. izgradili svoju crkvu. [3] Od 1920. u gradu djeluje i katolička crkva, koja pripada dijecezi Tolanaro.

Za francuske uprave izgrađen je veliki broj betonskih bunara, tako je grad i dobio ime, jer na malagaškom njegovo ime znači mjesto mnogih bunara[4][3]

Ambovombe i cijelu Regiju Androi pogodila je 1942., velika suša koja je uzrokovalo glad, od koje je pomrlo hiljade ljudi. Velika poplava zbog ciklona pogodila je Ambovombe 1951., tad je teško oštećena državna cesta broj 13, a brojni stanovnici ostali su bez domova. U Ambovombu je 1971., osnovan pokret - MONIMA za borbu protiv regionalne neravnoteže, i ekonomske i fizičke izolacije juga, koji je poveo i oružani ustanak koji je nasilno ugušen, a njegove vođe pobijene ili deportirane Od 1986., zbog teške ekonomske situacije u okolnim selima pojačalo se naseljavanje u grad, tad je izgrađeno puno divljih kvartova po periferiji. Ambovombe je 1991. - 1992., ponovno pogodila velika glad, uzrokovna velikom sušom i jakim vjetrovima koji su stvorili velike pješčane dine oko grada, i smanjili ionako malo obradivih količina tla, tad je intervenirala madagaskarska vlada i UN - ova organizacija Svetski program za hranu (WFP) organiziravši pomoć stanovništvu. Ambovombe je 1994., pogodio uragan Geralda, koji je uzrokovao velike poplave.

U Ambovombeu se održava svake godine krajem oktobra - Muzički festival Androi, na kojem se okupe brojni sudionici i gledaoci iz čitave Regije Androi.

Geografske i klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Ambovombe leži u unutrašnjosti otoka, na nadmorskoj visini je 250 m[1] On je udaljen desetak km od Indijskog oceana, a od grada Tolanara oko 110 km u pravcu istoka, nacionalnom cestom br. 13., od glavnog grada Antananarivo udaljen je oko 983 km. Kraj oko Ambovombea je vrlo negostoljubiv, to pješčana ravnica puna vapnenačkih stijena i kaktusa, sa rijetkim pojasima škrte trave i plodne zemlje

Prosječna maksimalna temperatura je najviša u februaru - 31 °C, jun i juli su najhladniji, sa temperaturom oko 21 °C. Maksimalna prosječna godišnja temperature je 28 °C dok je minimalna temperatura oko 17 °C.[1]

Zbog polu-sušne klime i skromnih vodotoka u okolici, svako malo iskrsne problem snabdjevanja vodom. U prosjeku, padne samo 600 mm kiše godišnje [1]u Regiji Androi, i to samo 75 dana, osam mjeseci, od marta do oktobra je suša[1], tako da svi vodotoci presuše (uključujući i rijeke Manambovo i Mandrare), ali i svi bunari plići od 100 m. Za ekstremnih suša, pomre velika količina stoke, od koje živi većina stanovnika i tad nastupi epidemija gladi.

Privreda[uredi | uredi kod]

Ambovombe je vrlo siromašan grad u kome je većina aktivnosti vezana uz stočarstvo - uzgoj zebua i nešto malo poljoprivrede. Grad ima i tri mala hotela.

Svakog ponedjeljka u gradu se održava veliki stočni sajam, najveći na jugu zemlje, poznat po velikoj ponudi zebua[5].

Bilješke[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]