Popis zemalja Azije po stanovništvu

Izvor: Wikipedia

Ovo je popis zemalja i zavisnih teritorija u Aziji po broju stanovnika, sortiran demografskim projekcijama na sredini godine. Rusija nije uključena u ovaj popis, makar nekih 40 miliona stanovnika Rusije živi istočno od Urala, tj. u Aziji.

Tabela[uredi - уреди]

Rang Država
(ili zavisna teritorija)
projekcija
na dan 1.7.2013.[1]
% popu-
lacije
Prosečni
relativni
godišnji
rast
(%)[2]
Prosečni
apsolutni
godišnji
rast
[3]
Procenjeno
vreme za
udvostručavanje
(godine)[4]
Alternativna
brojka
Datum Izvor
1  Kina 1.357.379.000 31,69 0,50 6.688.000 140 1.354.040.000 31.12.2012. Zvanična procena
2  Indija 1.257.476.000 29,36 1,64 20.290.000 43 1.210.569.573 01.03.2011. Konačni rezultati popisa 2011.
3  Indonezija 248.731.000 5,81 1,45 3.553.000 48 237.641.326 maj 2010. Rezultati popisa 2010.
4  Pakistan 183.936.000 4,29 2,05 3.696.000 34 188,250,000 студени-novembar 26, 2014 "Zvanični populacijski časovnik"
5  Bangladeš 154.514.000 3,61 1,37 2.081.000 51 152.518.015 16.07.2012. Zvanična procena
6  Japan 127.350.000 2,97 -0,15 -192.000 - 127.350.000 01.07.2013. MEsečna zvanična procena
7  Filipini 98.007.000 2,29 1,90 1.825.000 37 100,489,000 студени-novembar 26, 2014 "Zvanični populacijski časovnik"
8  Vijetnam 89.702.000 2,09 1,04 922.000 67 88.780.000 2012. Zvanična procena
9  Iran 76.789.000 1,79 1,29 976.000 54 78,007,000 студени-novembar 26, 2014 "Zvanični populacijski časovnik"
10  Turska 76.081.000 1,78 1,21 907.000 58 75.627.384 31.12.2012. Zvanična procena
11  Tajland 67.357.000 1,57 0,76 508.000 92 65.926.261 01.09.2010. Rezultati popisa 2010.
12  Mjanmar 62.342.000 1,46 1,90 1.160.000 37 61.566.853 2013. Projekcija World Gazetteera za 2013.
13  Južna Koreja 50.394.000 1,18 0,78 390.000 89 50.004.441 01.07.2012. Zvanična procena
14  Irak 35.404.000 0,83 3,06 1.051.000 23 33.330.000 2011. Zvanična procena
15  Malezija 30.476.000 0,71 2,47 734.000 28 30,453,000 студени-novembar 26, 2014 "Zvanični populacijski časovnik"
16  Uzbekistan 30.214.000 0,71 1,48 442.000 47 29.559.100 01.01.2012. Zvanična procena
17  Saudijska Arabija 30.193.000 0,70 3,41 997.000 21 29.195.895 2012. Zvanična procena
18  Nepal 27.224.000 0,64 1,35 363.000 52 26.494.504 22.06.2011. Konačni rezultati popisa 2011.
19  Afganistan 25.758.000 0,60 2,05 517.000 34 25.500.100 01.01.2013. Zvanična procena
20  Sjeverna Koreja 25.313.000 0,59 1,08 271.000 64 24.052.231 01.10.2008. Konačni rezultati popisa 2008.
21  Jemen 25,252,000 0.59 2.96 725,000 24 24,527,000 2012. Zvanična procena
22  Tajvan[5] 23.344.000 0,55 0,36 84.000 192 23.344.213 June 30, 2013 Mesečna zvanična procena
23  Sirija 22.169.000 0,52 2,45 531.000 29 21.377.000 31.12.2011. Zvanična procena
24  Šri Lanka 20.462.000 0,48 0,71 144.000 98 20.277.597 21.03.2012. Preliminarni rezultati popisa 2012.
25  Kazahstan 17.030.000 0,40 1,43 240.000 49 17.010.000 01.06.2013. Mesečna zvanična procena
26  Kambodža 14.572.000 0,34 1,59 228.000 44 13.395.682 03.03.2008. Konačni rezultati popisa 2008.
27  Azerbejdžan 9.412.000 0,22 1,27 118.000 55 9.235.100 01.01.2012. Zvanična procena
28  Ujedinjeni Arapski Emirati 8.659.000 0,20 1,56 133.000 45 8.264.070 2010. Zvanična procena
29  Izrael 8.047.000 0,19 1,83 145.000 38 8.034.900 31.05.2013. Mesečna zvanična procena
30  Tadžikistan 8.044.000 0,19 2,24 176.000 31 8.000.000 01.04.2013. Zvanična procena
31  Hong Kong (Kina)[6] 7.193.000 0,17 0,53 38.000 131 7.173.900 31.12.2012. Zvanična procena
32  Laos 6.581.000 0,15 1,90 123.000 37 6.580.800 2013. Zvanična procena
33  Jordan 6.517.000 0,15 2,84 180.000 25 6,654,300 студени-novembar 26, 2014 "Zvanični populacijski časovnik"
34  Kirgistan 5.717.000 0,13 1,96 110.000 36 5.551.900 2012. Zvanična procena
35  Turkmenistan 5.463.000 0,13 1.81 97.000 39 7.864.643 2013. Projekcija World Gazetteera za 2013.
36  Singapur 5.437.000 0,13 2,35 125.000 30 5.310.000 01.07.2012. Zvanična procena
37  Gruzija 4.489.000 0,10 0,22 10.000 311 4.483.800 01.01.2013. Zvanična procena
38  Palestina[7] 4.421.000 0,10 2,91 125.000 24 4.420.549 2013. Zvanična procena
39  Libanon 4.127.000 0,10 1,58 64.000 44 3.759.100 2007. Zvanična procena
40  Oman 3.942.000 0,09 8,80 319.000 8 3.831.553 28.02.2013. Mesečna zvanična procena
41  Kuvajt 3.852.000 0,09 2,94 110.000 24 3.582.054 31.12.2010. Zvanična procena
42  Armenija 3.032.000 0,07 0,03 1.000 2.101 3.024.100 2012. Zvanična procena
43  Mongolija 2.859.000 0,07 1,42 40.000 49 2.754.685 11.11.2010. Konačni rezultati popisa 2010.
44  Katar 1.917.000 0,04 3,85 71.000 18 1.916.426 30.06.2013. Mesečna zvanična procena
45  Bahrein 1.546.000 0,04 7,36 106.000 10 1.234.571 27.04.2010. rezultati popisa 2010.
46  Istočni Timor 1.145.000 0,03 2,42 27.000 29 1.066.409 11.07.2010. Konačni rezultati popisa 2010.
47  Cipar 888.000 0,02 1,95 17.000 36 862.000 31.12.2011. Zvanična procena
48  Butan 728.000 0,02 0,97 7.000 72 754,340 студени-novembar 26, 2014 "Zvanični populacijski časovnik"
49  Makao (Kina)[8] 593.000 0,01 3,85 22.000 18 582.000 31.12.2012. Zvanična procena
50  Brunej 407.000 0,01 1,75 7.000 40 393.162 20.06.2011. Preliminarni rezultati popisa 2011.
51  Maldivi 331.000 0,01 1,53 5.000 46 317.280 2010. Zvanična procena
Total 4.282.816.000 100,00 1,21 51.307.000 58

Reference[uredi - уреди]

  1. Izračunata, kad je to moguće, na osnovu poslednjeg nacionalnog popisa stanovništva ili poslednje dostupne zvanične procene (od kojih su mnoge navedene u tabeli), koristeći eksponencijalnu formulu koja se nalazi u članku Popis zemalja po stanovništvu u prošlosti i budućnosti. To je učinjeno da bi se broj stanovnika za sve različite populacije odredio na isti dan, kako bi podaci bili uporedivi.
  2. On odgovara sledećoj formuli: projekcija2013/projekcija2012x100-100.
  3. On odgovara sledećoj formuli: projekcija2013*godišnji_rast/100.
  4. Odgovara formuli: LN(2)/LN(rast/100+1), koja daje istovetan rezultat kao i LOG10(2)/LOG10(rast/100+1).
  5. Ostrvo Tajvan ili tzv. Republiku Kinu, koja je de facto nezavisna od 1949. i predstavlja delimično priznatu državu, delom svoje teritorije smatra i Narodna Republika Kina.
  6. Specijalni administrativni region (SAR). Ova bivša britanska kolonija vratila se pod kineski suverenitet 1. jula 1997.
  7. Obuhvata pojas Gaze i Zapadnu obalu, koje deli izraelski kopneni koridor.
  8. Specijalni administrativni region (SAR). Oba bivša portugalska kolonija vratila se pod kineski suverenitet 20. decembra 1999.