Andrija Hebrang (sin)

Izvor: Wikipedia
Andrija Hebrang (sin)
Nema slobodne slike
Rođen/a 27. januar 1946. (1946-01-27) (dob: 68)

Andrija Hebrang (Beograd, 27. 1. 1946.) je hrvatski političar, liječnik i profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Otac mu je bio Andrija Hebrang, jedan od komunističkih vođa Hrvatske i bliskih Titovih suradnika. Majka mu je bila Olga Strauss, porijeklom Židovka. Kada je imao dvije godine, otac mu je nakon rezolucije IB-a zbog navodne podrške Staljinu uhapšen te, u nikada razjašnjenim okolnostima, umro u zatvoru. Obitelj Hebrangovih je nakon toga bila izvrgnuta progonima. Majka mu je zatvorena te ju je prvi put vidio tek kada je imao 12 godina.

Mladi Hebrang je diplomirao, magistrirao i doktorirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirao je radiologiju i opću kliničku onkologiju. Od 1985. redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Hebrang se politikom počeo baviti od 1990. godine, kad se priključio Hrvatskoj demokratskoj zajednici te brzo napredovao u vrhovima nove vlasti. Bio je ministar zdravstva u Vladi Republike Hrvatske 1990.-1992., pa opet od 1993.-1998. Godine 1993.-1994. obnaša dužnost koordinatora Saniteta oružanih snaga Republike Hrvatske.

U Hrvatskom saboru bio je zastupnik 1993., pa 1995. Nakon smrti ministra obrane Gojka Šuška 1998. bio je četiri mjeseca ministar obrane, no zbog mimoilaženja sa svojim pomoćnicima podnosi ostavku i privremeno se povlači iz političkog života. Tada se istodobno povlači s dužnosti predsjednika liječničkog konzilija Predsjednika Republike Franje Tuđmana, kojem je bio na čelu od 1996.

Godine 2001. osniva zajedno sa Miroslavom Tuđmanom, sinom predsjednika Tuđmana, udrugu Hrvatski istinski preporod (HIP) i na izborima za Skupštinu Grada Zagreba u svibnju 2001. biva izabran za gradskog vijećnika.

Na nagovor predsjednika HDZ-a Ive Sanadera vraća se u stranku, te na 7. Općem Saboru HDZ-a bude izabran za potpredsjednika stranke. Nakon pobjede Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim izborima 2003. obnaša u Sanaderovoj Vladi dužnost potpredsjednika i ministra zdravstva i socijalne skrbi, ali 2005. godine daje ostavku na dužnosti u Vladi zbog zdravstvenih razloga, te se vraća kao zastupnik u Hrvatskom saboru. Nakon ponovne pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za zastupnika, te na konstituirajućem šestom sazivu Hrvatskog sabora 11. 1. 2008. postaje predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Sve je to vrijeme figurirao kao neslužbeni vođa "tvrde" nacionalističke i desne frakcije u Sanaderovom HDZ-u, iako je bio jedan od rijetkih čelnika HDZ-a koji se izrijekom protivio zabrani pobačaja. Godine 2009. je postao službeni kandidat HDZ na predsjedničkim izborima.

Andrija Hebrang je otac troje djece.