Zapadni Gati

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zapadni Ghati
Svjetska baštinaUNESCO
 Indija
Registriran:2012. (36. zasjedanje)
Vrsta:prirodno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Sahyādri (hindski jezik: सह्याद्री, što znači "Dobronamjerne planine") ili Zapadni Gati (engl: Western Ghats, tj. "Zapadne klisure") je gorje koje se proteže od sjevera 1600 km prema jugu duž zapadnog ruba visoravni Dekan u zapadnom dijelu Indije, prosječne širine od oko 100 km.

Karta Indijskih planina sa Sahyādri gorjem duž zapadne obale potkontinenta

Odlike[uredi | uredi kod]

Vrh Anamudi u Nacionalnom parku Eravikulam, Tamil Nadu

Planine započinju je u sjevernom dijelu granice država Gujarat i Maharashtra (gdje ih zovu "Sahyadhri planine"), potom je 60% Sahyādrija u državi Karnataka (gdje ga zovu gorje Ombattu Gudda), te se pružaju južno preko Kerala (Sahya Parvatam) sve do kraja Indije u državi Tamil Nadu (gdje ih zovu Nilagiri malai, tj. "Nilgiri planine", povezane s Anaimalai ili "Slonovom planinom"). Najviši vrh je Anamudi (2695 m) na Anaimalai planini, koji je ujedno i najviši vrh u Indiji južno od Himalaja.

Sahyādri planine nisu tipične i predstavljaju prilično samostojeći dio visoravni Dekan, a nastale su prije 150 milijuna godina tijekom raspada superkontinenta Gondvane. Planinski masiv Sahyādri, uglavnom od bazalta, stariji je od Himalaja, te predstavlja geomorfološke odlike iznimne važnosti s jedinstvenim biofizičkim i ekološkim procesima. Zbog toga je 2012. godine 795.315 ha 'Sahyādrija upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji[1]

Najviši vrhovi:[uredi | uredi kod]

Slijed Ime Visina (m) Lokacija
01. Anamudi 2695 Idukki, Kerala
02. Meesapulimala 2640 Idukki, Kerala
03. Doddabetta 2637 Nilgiris, Tamil Nadu
04. Kolaribetta 2629 Nacionalni park Mukurthi, Tamil Nadu
05. Mukurthi 2554 Nacionalni park Mukurthi, Tamil Nadu
06. Vandaravu 2553 Nacionalni park Palani, Tamil Nadu
07. Kattumalai 2552 [2] Nacionalni park Eravikulam, Kerala
08. Anginda 2383 Nacionalni park Tiha dolina, Kerala
09. Vavul Mala 2339 [3] Vellarimala, Kerala
10. Kodaikanal 2133 Kodaikanal, Tamil Nadu

Klima[uredi | uredi kod]

Karta količine padalina na gorju Sahyādri

Klima Sahyādrija varira u odnosu na visinu i udaljenosti od ekvatora. U donjim dijelovima bližima moru, klima je tropska i vlažna, dok područja na visinama iznad 1500 m na jugu, i 2000 m na sjeveru gorja, imaju više umjerenu klimu. Prosječna godišnja temperatura je oko 15 °C, a u nekim dijelovima je čest mraz i temperature dosežu točku ledišta tijekom zimskih mjeseci. Najviša temperatura je u rasponu od 20 °C na jugu do 24 °C na sjeveru. Također je zamjetno kako se najhladnije razdoblje u jugozapadnom Sahyādriju podudara s najvlažnijim. Ovdje je prosječna količina padalina oko 3000–4000 mm s lokalnim krajnostima od 9.000 mm. To je zato što su tijekom sezone monsuna (od lipnja do rujna) teški oblaci s istoka prisiljeni da ispuste većinu svoje kiše na istočnoj strani (privjetrini) Sahyādrija. Zapravo, visokoplaninski šumski ekosustav Sahyādrija predstavlja jedan od najboljih primjera monsunskog sustava na svijetu i znatno utječe na indijsko vrijeme općenito[4].

Bioraznolikost[uredi | uredi kod]

Shola travnjaci u Nacionalnom parku Kudremukh, Karnataka
Varandha prijelaz (Karnataka) s brojnim slapovima

Sahyādri također ima izuzetnu bioraznolikost i visoku razinu endemizma, te je priznat kao jedan od osam vodećih svjetskih "najvrućih mjesta" biološke raznolikosti. Šume ovog gorja uključuju neke od najboljih predstavnika ne-ekvatorske tropske zimzelene šume koje su i dom globalno ugrožene flore i faune. Tu obitava više od 5000 biljnih vrsta, 139 vrsta sisavaca (azijski slon, tigar, leopard, crna pantera, usnati medvjed, divlja svinja, gaur (Bos gaurus), sambar (Rusa unicolor), indijski muntjak (Muntiacus muntjak), lavlji makaki (Macaca silenus), Nilgiri lengur (Trachypithecus johnii), Wroughtonov šišmiš (Otomops wroughtoni) i dr.), 508 vrsta ptica, 179 vrsta vodozemaca (više od 80% endema), 102 vrste riba (kao što su napuhače Tetraodon travancoricus i Carinotetraodon imitator), te 258 vrsta puževa iz 57 rodova i 24 obitelji. Većina od njih su endemske vrste, a najmanje 325 ih je kritično ugrožena vrsta. Također, štitorepe zmije (Uropeltidae) su gotovo potpuno ograničene na ovo gorje.

Tu se nalazi više zaštićenih područja od kojih su najpoznatiji:

 • Nacionalni park Eravikulam
 • Nacionalni park Kudremukh
 • Mannavan Shola
 • Rezervat divljine Aralam
 • Rezervat divljine Bhadra
 • Rezervat divljine Brahmagiri
 • Rezervat divljine Pushpagiri
 • Rezervat divljine Radhanagari
 • Rezervat divljine Talacauvery
 • Šumsko područje Achankovil
 • Šumski rezervat Attapadi
 • Šumski rezervat Balahalli

Izvori[uredi | uredi kod]

 1. Četiri prirodne svjetske baštine upisane na popis 1. srpnja 2012. (en) Posjećeno 21. srpnja 2012.
 2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-04. Pristupljeno 2012-10-30. 
 3. http://www.peakbagger.com/peak.aspx?pid=12898
 4. R.J. Ranjit Daniels, Biodiversity of the Western Ghats – An Overview, Wildlife Institute of India, 28. veljače 2007. (en) Posjećeno 21. srpnja 2012.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Zapadni Ghati