Špilje Elephante

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Špilje Elephante
Svjetska baštinaUNESCO
 Indija


Špilje Elephante na karti Indije
Špilje Elephante
Špilje Elephante
Lokacija špilja Elephante u Indiji
Registriran:1987. (11. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Špilje Elephante (marathi: घारापुरीची लेणी, Gharapuričja Lini što doslovno znači "Grad špilja") čini mreža špiljskih hramova isklesanih u stijenama na otoku Elephanta u zaljevu Mumbaija, oko 10 km istočno od središta velegrada. Špiljski hramovi su podijeljeni u dvije skupine, veća skupina hinduističkih hramova ukrašenih raskošnim reljefima šivaizma (hindu sekta obožavanja Šive), i manja skupina budističkih hramova. Svi su isklesani iz bazaltnih stijena od 5. do 8. stoljeća, ali identitet njegovih autora je još uvijek predmet rasprave. Izvorno su sve bile iznutra oslikane, ali su danas ostali samo tragovi boje. Najpoznatija špilja iz skupine hinduističkih špilja na zapadnom brdu je tzv. "Velika špilja" (Špilja 1.) koja svojim monumentalnim ulazom gleda na morsku obalu od koje je udaljen oko 1,5 km. Hram ima površinu od 5,600 m², a sastoji se od glavne dvorane, dvije bočne, dvorišta i pripadajućih svetišta. Dubok je 39 metara i ispunjen je brojnim prikazima Šive, u različitim pozama i radnjama[1].

Na istočnom dijelu otoka nalazi se manja skupina budističkih špilja u brdu koje je po stupi od opeke prozvano "Brdo stupe".

Ovi hramovi su bili u uporabi sve do dolaska Portugalaca 1534. godine koji su otok prozvali Elephanta po velikoj skulpturi slona na obali (danas u muzeju u Mumbaiju). Nakon stoljeća nemara, hramovi su obnovljeni 1970-ih, a 1987. godine upisani su na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Trudy Ring, Robert M. Salkin & Sharon La Boda, Elephanta Island, International Dictionary of Historic Places: Asia and Oceania. Taylor & Francis. str. 25.2–5. ISBN 978-1-884964-04-6.
  • James Burgess & J. Fergusson, Cave Temples of India, W.H. Allen & Co., London, 1880.; Delhi: Munshiram Manoharlal Publishers Pvt Ltd., Delhi, 2005. ISBN 81-215-0251-9

Povezano

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]