Indijski muntjak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Indijski muntjak
Mužjak indijskog muntjaka
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Cervidae
Rod: Muntiacus
Vrsta: M. muntiak
Dvojni naziv
Muntiacus muntiak
Zimmermann, 1780.
Područje rasprostranjenosti indijskoga muntijaka

Indijski muntjak (lat. Muntiacus muntiak) je vrsta iz obitelji jelena.

Jedna je od 11 vrsta jelena u Aziji. Indijski muntjak je među najraširenijima, ali najmanje poznatim od svih sisavaca u Južnoj Aziji. Obitava u državama kao što su: Bangladeš, Kina (jug), Indija, Šri Lanka, Nepal, Pakistan, Kambodža, Vijetnam, Indonezija, Malezija. Najviše ih ima u jugoistočnoj Aziji.

Indijski muntjac ima kratku, ali vrlo mekanu, gustu dlaku, posebno one jedinke, koje žive u hladnijim krajevima. Boje krzna su od tamnosmeđe do žućkaste i sivkasto-smeđe, ovisno o sezoni. Dlaka je zlatna na leđnoj strani i bijela na trbušnoj strani tijela, udovi su tamno smeđe do crvenkasto smeđe boje, a lice je tamno smeđe. Uši imaju vrlo malo dlake, koja ih jedva pokriva. Mužjaci imaju rogove, koji su vrlo kratki, oko 1-2 cm. Mužjaci su općenito veći od ženki. Duljina tijela varira 35-53 cm u širini, a visina se kreće u rasponu od 15-26 cm. Odrasla jedinka teži 15-30 kg.

Ženka indijskoga muntijaka

Muntjak je jedna od najstarijih vrsta jelena. Zadržao je reliktne očnjake. Ova životinja je vrlo sramežljiva i ne voli putovati na otvorenom terenu. Njegovo ponašanje bitno se razlikuje od ostalih članova obitelji jelena. Izbjegava kontakte s drugim životinjama i čovjekom. Rijetko se viđa grupa od dva ili tri muntjaka zajedno.

Glasanje se značajno razlikuje od ostalih vrsta jelena. Podsjeća na lajanje psa pa je jedno od imena za indijskoga muntjaka i "jelen koji laje".

Lane dolazi na svijet u kolovozu-rujnu. Majka ga pažljivo skriva u neprobojnim šikarama. Ženska liže mladunčad dugim grubim jezikom, koji pomaže i da dođe do visokih grana i lišća. Muntjak je jako vezan za rodno mjesto u kojem obitava u velikoj mjeri, tijekom cijeloga života. Čak i ima stalne putove po kojima se kreće.