Warcraft: Orcs & Humans

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Warcraft: Orcs & Humans је стратегија у реалном времену а објављена је 1994. године, а коју је развио Blizzard Entertainment. Писана је у MS-DOS и Mac OS.

Игра је смештена у Краљевству Азерот, део фикционалног Воркрафт универзума. Догађаји који ће се одиграти у овој игри називају се Први рат или Велики рат.

Прича[uredi - уреди | uredi izvor]

Људски чаробњак Медив, млади људски потомак и један од последњих чувара, долази под утицај мртвог мрачног титана по имену Саргерас. Луд за моћима, он нуди свет Азерот крвожедним орцима, а заузврат да добије титанове моћи.

Орци почињу инвазију Азерота, у почетку су успешно одбијани и сами Медив је убијен, који доводи крај његовом квесту за неограниченим моћима. Међутим се срећа окреће када орци убију Краља Лијана и преплављују Сторвиндско здање (главни град Азерота. И онда протерају људе из азерота у Лордерон (што доводи до наставка Warcraft II: Tides of Darkness).

Јединице и структуре[uredi - уреди | uredi izvor]

Као многе стратегије у реалном времену Воркрафт је имао две владајуће групе: племените људе и насилне оркове. Циљ сваког сценарија је да се уништи непријатељ.

Јединице које раде су људски сељаци и орски пиони; они секу дрвеће, копају злато и поправљају зграде. Зграде се користе да би се направиле још напредније јединице, истраживале нове технологије и надограђивали оружја, штита и могућности.

Различите јединице служе за различите сврхе. Пешадинци (јез-енг. Footmen) су основне јединице за борбу; Они нападају из близине и користе се да штите слабије јединице. Стрелци (јез-енг. Archers) или Орски копљаник (јез-енг. Orc Spearmen) могу да нападају друге јединице из даљине док год су близу њих. Катапулти (јез-енг.Catapults) се користе за разарање зграда и наносе велику штету, али су слабо покретљиви и морају их чувати друге јединице.

Свештеници (јез-енг. Clerics) и Чаробњаци (јез-енг. Conjurers) су веома драгоцене јединице, јер могу наносити штету, лечити јединице, истраживати сваки део мапе, могу направити јединице да буду невидљиве, могу призвати јединице зване Шкорпиони који могу такође могу истраживати сваке делове мапе, без да доводе у ризик друге јединице, а такође могу призвати моћне Водене елементе (јез-енг. Water elemental).

Њихове орске супротноси су Некролајтси (јез-енг. Necrolytes) и Вештци (јез-енг. Warlocks) који имају потпуно другачије чаролије. Они могу да призову Паукове (супротност од Шкорпионе), могу претворити мртве у Скелетоне,да претворе јединице у да буду невидљиве и неуништиве или могу призвати моћне Ватрене елементе (јез-енг. Fire elemental) или Демоне, који су најмоћније јединице у игрици.

Сличности[uredi - уреди | uredi izvor]

Свака зграда у игри има сличност са зградом из друге кампање. Изузеци су, свака јединица има практично исте чини, али са другачије варијанте. На пример, Орски копољаник наноси више штете него Људски стрелац, али има знатно мањи обим.

Једине које имају јединствене нападе и чини јесу Демони (Које призивају Орски вештци) и Водени елементи (позвани од стране људских чаробњака). Обе јединице су најјаче у својој групи, али Демони су спори и користе своје моћне ударце, док су Водени Елементи имају ограничени напад. Обе стране имају корист од ових двеју јединица. Орци користе Демонову чин да постану непобедиви, док људи користе обичну дуготрајну чин да би постали невидљиви и напали из заседе.

Спољашне везе[uredi - уреди | uredi izvor]