StarCraft

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
StarCraft
Razvio Blizzard
Dizajner(i) Chris Metzen, James Phinney
Pogon Warcraft II
Datum(i) objavljivanja 1991. godine
Žanr(ovi) Strateška potezna igra
Platforme Windows, Mac OS, Nintendo 64
Medijum CD
Način kontrole miš
Prethodnik /

StarCraft je strateška računalna igra proizvođačke kompanije Blizzard. Pripada među najuspjelije izdanke RTS (Real Time Strategy) igara, te još i danas ima ogromnu zajednicu (pogotovo u Južnoj Koreji), koja se okuplja na najpoznatijem besplatnom mrežnom serveru za igranje - Battle.net-u. Svoju popularnost prije svega duguje iznimno brzom i fluidnom načinu igranja, kao i trima bitno različitim frakcijama: Terrans, Zerg i Protoss.

Koncept igre[uredi | uredi kod]

Osnovni cilj u StarCraftu je skupljanje dvaju resursa - minerala i plina, koji su potrebni za izgradnju jedinica i zgrada.Za igru treba mnogo razmišljati i igrati jako pametno s određenim jedinicama na druge protivničke jedinice. Minerali, koji su potrebni za izgradnju svih jedinica, su na mapi prikazani kao plave kristalne formacije. Njih sakupljaju, ovisno o strani, posebne radničke jedinice (SCV za Terrane, Drone za Zergove, Probe za Protosse). Vespene plin je potreban samo za neke naprednije jedinice. Na mapi se pojavljuje kao gejzir na kojemu je, prije nego počne sakupljanje plina, prvo potrebno napraviti posebnu strukturu (Refinery za Terrane, Extractor za Zergove, Assimilator za Protosse).

Igrači su ograničeni na konačni broj jedinica koji mogu kontrolirati(200), a i svaka jedinica zahtijeva održavanje (kod Terrana se ta potreba zadovoljava Supply Depot-ima, kod Zerga Overlord-ima, kod Protossa Pylon-ima). Igrač mora održavati dovoljno tih struktura/jedinica kako bi mogao podržavati svu svoju vojsku, inače privremeno ostane u nemogućnosti gradit i jedinice.

Terrans[uredi | uredi kod]

Terrani su fiktivna verzija ljudske rase u budućnosti, odnosno svijetu StarCrafta.

Zerg[uredi | uredi kod]

Zergovi su insektoidna vanzemaljska rasa te glavni antagonisti u cijeloj StarCraft sagi.

Protoss[uredi | uredi kod]

Protossi su moćna humanoidna rasa sastavljena od dvaju društava - konzervativni Khalai Protoss te dark templari.

Blizzard[uredi | uredi kod]

Igra je izašla na tržište 1997. godine. Od početka je stekla svoju popularnost i velik uspjeh. Igra za današnje standarde nije grafički dobra, ali se igrivost sve do danas uspjela očuvati. Treba napomenuti da se Blizzard dosta namučio kako bi napravili ovaj odličan RTS (radili su od 1994. do 1997. godine).

StarCraft II[uredi | uredi kod]

Blizzard Entertainment je 19. svibnja 2007. najavio da je StarCraft II u izradi, o kojemu se tada nije znalo mnogo. Javnosti je bilo dostupno samo nekoilko kratkih filmova i nekoliko crteža. Blizzard je kategorički odbijao dati službeni datum izlaska dugo očekivane strategije Starcraft II. Neki igrači nadali su joj se još u 2008. godini, no Blizzard je tada navodio kako je još rano govoriti o okvirnom datumu izlaska, jer žele igru dovesti u savršen red što se grafike, igrivosti i izbalansiranosti tiče[1]. Blizzard je prije izlaska igre dao popriličan broj materijala o igri; čak su i ponudili izabranim igračima beta verziju na testiranje. Starcraft II je izišao 27. srpnja 2010.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „"Starcraft II"”. Pristupljeno 2010-04-12.