Roman Šebrle

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Roman Šebrle
Roman Šebrle
Biografske informacije
Rođenje26. studenog 1974.
Češka Lanškroun, Češka
(tada  Čehoslovačka)
NacionalnostČeh
Visina1.86 m
Težina88 kg
Sportska karijera
Država Češka
Sportatletika
Disciplinesedmoboj, desetoboj
Sportski rezultati
Osobni rekordiDesetoboj: 9,026 (SR, ER)
Sedmoboj: 6,438

Roman Šebrle (Lanškroun, 26. studenog 1974.) je češki atletičar koji se smatra jednim od najboljih desetobojaca u historiji. Iako je izvorno započeo kao skakač u vis, počeo se baviti desetobojem i sedmobojem u klubu TJ Dukla Prag, a od 2001. do 2012. je bio svjetski rekorder u desetoboju. Te 2001. godine je u Götzisu postao prvi desetobojac koji je ostvario više od 9,000 bodova (9,026), prestigavši tako rekord sunarodnjaka Tomáša Dvořáka (8,994), postavljen dvije godine ranije.

Nakon što je 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sydneyju osvojio srebro, četiri godine kasnije u Ateni je postao olimpijski prvaku desetoboju. Tada je, s obzirom da tako diktira tradicija, dobio titulu "Najboljeg atletičara svijeta".

Istu titulu, samo 2008. godine, dodijelila mu je skupina stručnjaka koju je oformio Wall Street Journal. Iste godine, Šebrle je osvojio šesto mjesto u desetoboju na Olimpijskim igrama u Pekingu. Uz jedno olimpijsko zlato, Šebrle je bio trostruki svjetski (dva dvoranska i jedno otvoreno) i peterostruki europski (tri dvoranska i dva otvorena) prvak.