Regulatori GTP-vezujućih proteina

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

GTP-vezujući proteinski regulatori regulišu G proteine na nekoliko različitih načina. Male GTPaze deluju kao molekulski prekidači u signalnim putevima, koji regulišu funkcije drugih proteina. Oni su aktivni kad su vezani za GTP i neaktivni kad su vezani za GDP.[1] Aktivacija i deaktivacija malih GTPaza se odvija u ciklusu, između GTP-vezane i GDP-vezane forme.

Izmjenjivači[uredi - уреди | uredi izvor]

Neaktivni oblik GTPaza (GDP-forma) se aktivira klasom enzima koji se zovu [[faktor razmene guanin nukleotida] (GEF). GEF proteini katalizuju razmenu nukleotida putem stimulacije oslobađanja GDP iz malih GTPaza (uklanjanjem za GTPazu vezanog Mg2+ jona) i GDP zamenom za GTP (koji je prisutan u bar 10-puta većoj koncentraciji u ćeliji). Inaktivacija aktivnih malih GTPaza se postiže GTP hidrolizom usled GTPazne GTP hidrolitičke aktivnosti.

Stimulatori[uredi - уреди | uredi izvor]

Brzina GTP hidrolize malih GTPaza je generalno suviše spora da bi stvorila fiziološki relevantne prolazne signale, i stoga je neophodna jedna druga klasa regulatornih proteina da bi se ubrzala ova aktivnost, Aktivirajući proteini GTPaza (GAP).

Inhibitori[uredi - уреди | uredi izvor]

Jedna druga klasa regulatornih proteina, inhibitori disocijacije guanozin nukleotida (GDI), se vezuje za GDP-vezanu formu Rho i Rab malih GTPaza i ne samo sprečava razmenu (održavajući male GTPaze u isključenom stanju), nego isto tako sprečava lokalizaciju malih GTPaza na membranama, koje su njihovo mesto dejstva.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Gerhard Krauss (2008). Biochemistry of signal transduction and regulation. Wiley-VCH. str. 235–. ISBN 9783527313976. http://books.google.com/books?id=jRlf_BG_GrMC&pg=PA235. Pristupljeno 15. 12. 2010.. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]