Rachel Carson

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Rachel Carson (razvrstavanje).
Rachel Carson

Rachel Carson, 1940
fotografija službenika Službe za ribu i divljač
Biografske informacije
Rođenje Rachel Louise Carson
27. maj 1907. (1907-05-27)
Springdale, Pennsylvania, SAD
Smrt 14. april 1964. (dob: 56)
Silver Spring, Maryland, SAD
Nacionalnost američka
Obrazovanje
Alma mater Chatham University,
Johns Hopkins University
Zanimanje pomorski biolog, pisac i ekološki aktivist
Opus
1937–1964
Književne vrste prirodoslovna književnost
Teme pomorska biologija, ekologija, pesticidi
Znamenita djela

Rachel Louise Carson (27.5. 1907. - 14.4. 1964.) je američka zoologinja i biologinja koja se smatra jednim od pokretača modernog pokreta za zaštitu okoline.

Nakon studija je radila u federalnom Birou za ribarstvo, te je, kako bi popravila financijsku situaciju, pisala popularne naučne knjige. Mnoge od tih knjiga su doživjele veliki uspjeh, zbog čega se Carson mogla osamostaliti, pa čak i kupiti kuću u Marylandu gdje se brinula za malodobnog nećaka. Tamo je uočila prve negativne posljedice upotrebe DDT-a na lokalnu floru i faunu. Zbog toga je napisala knjigu Tiho proljeće u kojem je detaljno opisala štetne posljedice DDT-ja i sličnih pesticida na zdravlje ljudi i prirodu. Knjiga je stekla veliku popularnost i ubrzo nakon njene smrti američke federalne vlasti su zabranile DDT.

Dok američki borci za zaštitu okoliša Rachel Carson smatraju svojom najvećom ikonom, u Trećem svijetu se Tiho proljeće smatra krivcem za širenje malarije i drugih bolesti. Američke lezbijke također Rachel Carson smatraju svojom ikonom, iako njena seksualna orijentacija nikada nije bila javno poznata niti za nju postoje jasni historijski dokazi.