Paul Claudel

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Paul Claudel
Biografske informacije
Rođenje 6. kolovoza 1868.
Francuska Villeneuve-sur-Fère, Francuska
Smrt 23. veljače 1955.
Francuska Pariz, Francuska
Državljanstvo Francuska francusko
Supružnik Reine Sainte-Marie-Perrin
Partner Rosalie Vetch
Djeca Louise Vetch (1905-1996, kćer)
Rodbina Louis-Prosper Claudel (otac)
Louise Athénaïse Cerveaux (majka)
Camille Claudel (sestra)
Obrazovanje
Školovanje Lycée Louis-le-Grand
Alma mater Sciences Po
Zanimanje pisac, diplomat
Opus
Književni pravac avangarda, modernizam
Književne vrste drama, poezija, esej
Jezik francuski jezik
Znamenita djela
Inspiracija
Potpis
Paul Claudel signature 1914.jpg

Paul Claudel (Villeneuve-sur-Fère, 6. kolovoza 1868.Pariz, 23. veljače 1955.) je bio francuski pisac i diplomat, najpoznatiji po svojim dramama u stihu, koje često zrače katoličkim motivima.

Rođen je 1868. godine u obitelji farmera i državnih službenika. Njegova starija sestra bila je poznata kiparica Camille Claudel. S obitelji se 1881. godine seli u Pariz, gdje upisuje Lycée Louis-le-Grand. U tinejdžerskim godinama je bio ateist, ali je doživio naglu konverziju kada je u crkvi Notre Dame u Parizu čuo crkveni zbor na Božić 1886. godine. Do kraja života će ostati pobožan katolik te će jedno vrijeme čak ozbiljno razmišljati o odlasku u benediktinski samostan. Studirao je političke znanosti na Sciences Po u Parizu.

Njegov plan za odlazak u samostan promijenio je ulazak u diplomaciju. Claudel će od 1893. do 1936. biti dio diplomatskog korpusa Francuske, služeći u nizu svjetskih gradova - vicekonzul u New Yorku i Bostonu, konzul u Pekingu, Shanghaiju i Tianjinu te vicekonzul u Fuzhouu, konzul u Pragu, Frankfurtu na Majni i Hamburgu, ministre plénipotentiaire u Riu de Janeiru i Kopenhagenu i, na koncu, ambasador u Tokiju, Washingtonu i Bruxellesu. Tokom Prvog svjetskog rata je služio u Brazilu, gdje je nadzirao slanje hrane iz Južne Amerike u Francusku. Tamo mu je tajnik bio Darius Milhaud, poznati kompozitor koji će napisati glazbu za nekoliko Claudelovih djela.

Godine 1927., pojavio se na naslovnici TIME-a za 21. ožujak.

Njegov privatni život bio je, na samom početku, obilježen dugom aferom s Rosalie Vetch, udanom ženom s četvero djece (jedno od njezine djece je bilo Claudelovo), koja je prekinula 1905. godine, kada ga je Vetchova ostavila za drugog muškarca. Godine 1906. se oženio Reine Sainte-Marie-Perrin.

Claudelov početni opus bio je inspiriran poezijom simbolista, posebice Arthura Rimbauda. Njegovi prvi radovi bili su prožeti odbacivanjem materijalnog i prihvaćanjem duhovnosti prožete katoličkom mišlju. Vrlo je rano razvio praktički jedinstven poetski stil te dug, bogat i nerimovan slobodni stih koji se često naziva verset claudelien. U kasnijoj karijeri prelazi na dramu, stvarajući drame u stihu prožete njegovim karakterističnim stihom. Među najpoznatijim djelima su mu Le Partage de Midi (1906.), L'Annonce Faite a Marie (1910.) i Le Soulier de Satin (1931.). U posljednjoj stvaralačkoj fazi piše i tekstove za muzička djela, među kojima se ističe tekst za "operu-oratorij" Jeanne d'Arc au Bûcher (1939.) Arthura Honeggera.

Godine 1936., nakon završetka političke karijere, povlači se u svoj dvorac u Branguesu. Godine 1946. izabran je u Académie française, sjedalo 13. Preminuo je u Parizu 1955. godine.