Olli Rehn

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Olli Rehn

Olli Rehn

Olli Rehn Ilmari (Mikkeli, Finska, 31. 3. 1962.), finski političar, trenutno na dužnosti povjerenika Europske komisije za proširenje.

Rana karijera[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen u Mikkeliju u istočnoj Finskoj. Studirao je ekonomiju, međunarodne odnose i novinarstvo na Macalester koledžu, Saint Paul, Minnesota u SAD-u. Magisterirao je političke znanosti na Sveučilištu u Helsinkiju 1989. godine, a doktorirao na Sveučilištu u Oxfordu 1996. na temu "Korporativizam i industrijska konkurentnost u malim europskim državama".

Rehn je u mladosti, igrao nogomet za klub Mikkelin Palloilijat u svom rodnom gradu u Finskoj.

Političku karijeru počeo je kao gradski vijećnik u Helsinkiju 1988. godine. Bio je potpredsjednik stranke centra "Keskuta" od 1988. do 1994., nakon što je bio predsjednik mladeži te stranke od 1987.

1991. je izabran u Finski parlament. Rehn je vodio finske delegacije u Vijeću Europe, te je bio poseban savjetnik finskog premijera Eskoa Ahoa od 1992. do 1993. godine. Finski parlament je napustio 1995., te je odlučio postati član Europskog parlamenta.

U 2003. je postao savjetnik premijera za ekonomsku politiku, na tom položaju je ostao sve do imenovanja u Europsku komisiju sljedeće godine.

Rehn je u braku i ima jedno dijete. Bio je najmlađi član Europske komisije. Osim rodnog finskog jezika, govori i engleski, francuski, švedski, a djelomično i njemački.

Kratko je bio predsjednik Prve finske nogometne lige - Veikkausliiga 1996. do 1997.

U posljednje vrijeme njegovo ime se često spominje kao potencijalni predsjednički kandidat na izborima u Finskoj 2012.

Europska komisija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rehn je služio kratko u Prodijevoj Europske komisije. Na mjestu europskog povjerenika za poduzetništvo i informacijsko društvo 12. 7. 2004. nasljieđuje prethodnog povjerenika Finca Erkkia Liikanena, nakon što je ovaj postao je guverner Finske nacionalne banke.

Rehn je predsjedavao pristupanju Bugarske i Rumunjske u EU 2007., kao i pregovorima s Hrvatskom i Turskom o pristupanju.