Olibrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Anicije Olibrije ? — 472) je bio uzurpator koji je vladao kao car Zapadnog rimskog carstva od aprila-travnja do 2.11. 472. godine. Olibrije je pripadao najvišoj rimskoj aristokratiji i sredinom 5. veka bio je jedan od vodećih senatora u Rimu.

Kada su Vandali predvođeni Gajzerikom opljačkali Rim 455. godine, Olibrije je pobegao u Carigrad. Kako je već ranije veren sa Placidijom, mlađom ćerkom Valentinijana III i Licinije Eudoksije u dinastičkom smislu bio je naslednik ubijenog cara. I Licinija Eudoksija i njene dve ćerke bile su odvedene kao dragoceni taoci u Kartaginu nakon pljačke Rima. Po kasnijem Žitiju Danila Stolpnika Olibrije je tokom boravka u Konstantinopolju obišao svetitelja koju mu je predskazao da će se Placidija vratiti iz zarobljeništva. Dok se Eudokija udala u Kartagini za Gajzerikovog sina Huneriha kao što je bilo dogovoreno 15 godina ranije, Placidija i njena majka su oko 460. došle u Carigrad. Posle 460. Olibrije i Placidija su se venčali i, po Uskršnjoj hronici sa početka 7. veka, zajednički su obnovili carigradsku Crkvu sv. Eufemije. U istočnorimskoj prestonici Olibrije je 464. bio jedan od konzula a nosio je i visku titulu patrikija.

Olibrije je bio u dobrim odnosima sa Gajzerikom čiji sin je bio oženjen drugom kćerkom Valentinijana III. tako da kralj Vandala i Alana više puta pokušava postaviti Olibrija postavi na presto Zapadnog rimskog carstva. Tek kada je zapadnorimski car Antemije, štićenik istočnorimskog cara Lava I, došao u direktan sukob sa Ricimerom, najuticanijim vojskovođom u Italiji, carigradski dvor je poslao Olibrija kao posrednika. Po Jovanu Malali i Uskršnjoj hronici, Olibrije je trebalo da utanači sporazum između Antemija i Ricimera i zatim otplovi u Afriku i sklopi mir i sa Gejserihom. Međutim, Olibrije ne samo da nije pomogao Antemiju, već se udružio sa Ricimerom i nametnuo za novog vladara Zapadnog rimskog carstva. I pre nego što je Antemije zvanično zbačen, Olibrije je aprila 472. proglašen za cara. Nakon toga Antemije je svrgnut i ubijen, ali se to pokazalo kao poslednji Ricimerov trijumf pošto je moćni vojskovođa umro 18.8., Olibrije ga nije zadugo nadživeo pošto je umro od hidropsije 2.11. iste godine.

Olibrijeva supruga i njihova ćerka Anicija Julijana ostale su u Carigradu. Politički prestiž i bogatstvo omogućili su potomcima Ancije Julijane da odigraju važnu ulogu u Carigradu kroz čitav 6. vek.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • The Prosopography of the Later Roman Empire II: A.D. 395-527, ed. J.R. Martindale, Cambridge 1980, str. 796—798, 1309.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Antemije
Zapadnorimski carevi

472.

Nasljednik:
Glicerije