Ivan, rimski car

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jovan (uzurpator))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivanov Solid

Ivan ili Jovan (latinski: Joannes, ? — jul 425) je jedno vreme bio car Zapadnog rimskog carstva (423—425. godine). Međutim, s obzirom da ga Vizantija nikada nije priznala, tretira se kao uzurpator. Posle smrti cara Honorija, 27. avgusta 423, Teodosije II, jedini vladar Teodosijeve dinastije, nije žurio da objavi smrt svog strica. Tokom međuvlade, na presto se popeo Jovan i postao car.

Jovan je prethodno bio civilni službenik na dvoru. Kada je došao na vlast, želeo je da se sporazume sa Teodosijem, ali je ovaj na paresto postavio mladog Valentinijana III. Tokom kasne 424. godine, Jovan je poslao Aecija u poslanstvo kod Huna. Dok je Aecije bio na putu, vojska Istoka je iz Soluna krenula prema Italiji i ubrzo se utvrdila u Akvileji. Kada su Jovana zarobili, dovukli su ga u logor istočne vojske, odsekli mu ruke, a potom je u tom stanju bio prikazivan narodu, da bi mu na kraju odsekli glavu, jula 425. godine.

Tri dana posle Jovanove smrti, Aecije se vratio na čelu velike hunske vojske. Aecije je zatim dobio položaj magister milituma, zapovednika vojske Zapada.

Prethodnik:
Honorije
Zapadnorimski carevi

423425.

Nasljednik:
Valentinijan III