Hostilijan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hostilijan proslavlja Securitas, sigurnost Rimskog carstva.

Gaj Valens Hostilijan Mesije Kvint (umro 251. godine), bio je rimski car te godine. Vreme njegovog rođenja nije poznato, ali se pretpostavlja da je to bilo posle 230. godine. Hostilijan je rođen u porodici budućeg cara Decija Trajana u Sirmijumu u Donjoj Panoniji, na tlu današnje Srbije. Majka mu se zvla Herenija Kupresenija Etruscila. Hostilijan je bio mlađi brat cara Herenija Etruska.

Kada je njegov otac došao na vlast, Hostilijan je bio poštovan kao carević (Caesar), ali je neprestano bio u senci starijeg brata Herenija, koji je tretiran kao naslednik prestola. Početkom 251. godine, Decije je postavio svog sina Herenija za savladara, a Hostilijan je dobio titulu princeps iuventutis, vođa omladine.

U ratu protiv gotskog kralja Hive, koji je pustošio Rimsko carstvo, Herenije i Decije Trajan su izgubili živote u bici kod Abrite. Vojska na Dunavu izvikala je za cara Trebonijana Gala, ali u Rimu je priznao Hostilijanu prava na carsku titulu. Kako je Trebonijan bio uspešni vojskovođa, proširio se strah da će doći do novog građanskog rata. Trebonijan Gal je prihvatio da usini Hostilijana, kako bi se izbegao sukob. Prirodni sin Trebonijana Gala, Volusijan morao je da se zadovolji titulom princeps iuventutis,

Hostilijan se sa svojim dvorom u novembru 251. godine nalazio u Viminacijumu, i tada je bio zaražen kugom. Hostilijan je umro od te bolesti. Hostilijan je bio prvi car u četrdeset godina koji je umro prirodnom smrću. Car je postao Trebonijan Gal i vladao je sa svojim prirodnim sinom Volusijanom.