Trebonijan Gal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Statua Trebonijana Gala

Gaj Vibije Trebonijan Gal (rođen 206. godine - umro u avgustu 253. godine) bio je rimski car od 251. do 253, u zajedničkoj vladi sa svojim sinom Volusijanom.

Trebonijan Gal je rođen u Italiji, u senatorskoj familiji. Imao je dva deteta u braku sa Afinijom Geminom Bebinom: budućeg cara Volusijana, i kći, Vibiju Galu. Trebonijan je postao sufektni konzul a 250. godine postao je upravink Gornje Mezije, što pokazuje da je car Decije Trajan imao poverenja u njega. U Gornjoj Meziji, Trebonijan Gal je imao važnu ulogu u sprečavanju Gota da pljačkaju preko Dunava. Postao je i popularan u vojsci.

1. jula 251. godine, Decije Trajan i njegov savladar Herenije Etruskus poginuli su u bici kod Abrita. Kada je vojska čula za ovo, proglasila je Trebonijana Gala za cara, uprkos tome što je postojao još jedan sin Decija Trajna, Hostilijan. Trebonijan Gal je usvojio Hostilijana, kako bi izbegao građanski rat. Međutim, dok je Trebonijan Gal bio na putu za Rim, izbila je kuga u gradu i mladi Hostilijan je podlegao. Tada je Trebonijan Gal imenovao za savladara svog sina Volusijana.

Kada je stigao u Rim, Trebonijan Gal je pokušao da se izbori sa posledicama bolesti. Izgleda da je i neke hrišćane tada izložio progonu.

Na Istoku, persijski kralj Šapur I napao je i osvojio Siriju. Na Dunatu, Goti su i dalje pljačkali, uprkos ugovoru iz 251. godine. Vojska nije bila zadovoljna, i kada je Emilijan, upravnik dve Mezije i Panonije, pobedio Gote, vojska ga je proglasila za cara. Trebonijan Gal se pripremio za odbranu i zatražio da se rimska vojska sa Rajne povuče prema Italiji. Trebonijan Gal i Volusijan su bili ubijeni od strane sopstvenih vojnika, koji su procenili da Emilijan ima više šanse da postane car.