Licinija Eudoksija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Solid iskovan u Solunu u čast venčanja Valentinijan III i Licinije Evdoksije, ćerke vizantijskog cara Teodosija II. Na reversu se vidi lik sve troje.

Licinija Evdoksija (rođena 422, umrla 462. godine) bila je rimska carica, kći istočnorimskog cara Teodosija II i žena cara Zapada Valentinijana III i Petronija Maksima.

Evdoksija je bila jedina kći cara Teodosija II i carice Elije Evdokije. Licinija Evdoksija se udala za Valentinijana III 29. oktobra 437. godine u Solunu. 439. godine Evdoksija je dobila titulu avguste, upravo u času kada je rodila svoju kći Evdokiju.

Godine 455. Valentinijan je bio ubijen. Petronije Maksim je postao car i promorao je Liciniju Evdoksiju da se uda za njega, kako bi ojačao svoju poziciju. Verovatno je Evdoksija zatražila pomoć od vandalskog kralja Gejseriha, koji je jednog svog sina zaručio za Evdoksijinu kći. Kada se Gejserih približio Rimu, Petronije Maksim je odlučio da pobegne, ali ga je u ubila svetina u gradu. Vandali su opljačkali Rim i zarobili su Evdoksiju i njene dve kćeri. Ove tri carice su bile u Kartagini u zarobljeništvu sedam godina, sve dok car Istoka, Lav I, nije isplatio ogromnu otkupninu. Tada se Evdoksija preselila u Konstantinopolj.