Nikolaj Mrđa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nikolaj
Osnovne informacije
Pomjesna crkva Srpska pravoslavna crkva
Mitropolija Mitropolija dabrobosanska
Arhijerejski čin Mitropolit
Titula Arhiepiskop sarajevski, mitropolit dabrobosanski i egzarh sve Dalmacije
Način obraćanja Njegovo visokopreosveštenstvo
Država Bosna i Hercegovina
– godine službe 1992 - 2015.
– prethodnik Vladislav
Prethodna eparhija Eparhija dalmatinska
– godine službe 19781992.
– prethodnik Stefan
– nasljednik Longin
Prethodna eparhija Eparhija australijsko-novozelandska
– godine službe 19731978.
– prethodnik Lavrentije
– nasljednik Vasilije
Lični podaci
Svetovno ime Gojko Mrđa
Datum rođenja 17. avgust 1927.
Mjesto rođenja Krnja Jela
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
Datum smrti 27. oktobar 2015.
Mjesto smrti Foča
Bosna i Hercegovina

Nikolaj (svetovno Gojko Mrđa, Krnja Jela kod Bosanskog Petrovca, 17. avgust [[1927] - Foča, 27. oktobar 2015) bio je mitropolit dabrobosanski.

Životopis[uredi | uredi kod]

Gojko je rođen od oca Milana i majke Milice (devojačko Kuburić). Kao pitomac Srpskog privrednog društva Privrednik na preporuku smoljanskog paroha odlazi 19. decembra 1940. godine u Smederevsku Palanku na školovanje. Poslije niže gimnazije upisuje se na Bogosloviju u Prizrenu 1946. godine. Monaški postrig primio je u drugom razredu Bogoslovije. Na monašenju je dobio ime Nikolaj. Poslije Bogoslovije upisao se na Bogoslovski fakultet u Beogradu 1953, koji je završio u redovnom roku. Sveti arhijerejski sinod ga 1957. postavlja za suplenta u Bogosloviji Svetog Save u manastiru Rakovici u Beogradu, i na toj dužnosti je ostao do 1964. godine. U međuvremenu je položio profesorski ispit 1963. godine.

Episkop[uredi | uredi kod]

Godine 1964. Sveti arhijerejski sinod SPC mu povjerava obnavljanje Bogoslovije u manastiru Krki. Dolaskom u manastir Krku vršio je dužnost upravnika dvogodišnje Bogoslovije, starješine manastira i paroha. Otvaranjem 1966. petorazredne Bogoslovije postavljen je za njenog rektora. Na ovoj dužnosti je ostao do 1973, kada je izabran za australijsko-novozelandskog episkopa. Došavši u Australiju organizuje eparhijska tijela, dovodi i rukopolaže nove sveštenike, osniva nove parohije, podiže i osvećuje nove crkve, kupuje zemlju na kojoj će osnivati crkvene centre. Na jednom takvom zemljištu podigao je manastir Svetog Save, konak i starački dom. Osnovao je prvo srpsko groblje u Australiji. Na Novom Zelandu osniva manastir Uspenja Presvete Bogorodice, prvi pravoslavni manastir u istoriji Novog Zelanda.

Sveti arhijerejski sabor SPC ga je 1978. izabrao za episkopa dalmatinskog. Pored eparhijskih dužnosti jedno vrijeme je vršio i dužnost rektora Bogoslovije u manastiru Krki. U to vrijeme, najviše njegovim zalaganjem, podignuta je nova zgrada Bogoslovije. Dok je upravljao Dalmatinskom eparhijom sagrađeno je sedam novih crkava i šest crkvenih objekata. Pokrenuo je 1988. časopis Istina.

Dalmatinskog episkopa Nikolaja Mrđu mnogi kritičari smatraju "ideologom balvan revolucije".[1] Mrđa je napustio eparhijsko sedište u Šibeniku malo pre nego što je u septembru 1991. godine JNA počela da granatira ovaj grad.[1]

Mitropolit[uredi | uredi kod]

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju 1992, Mrđa je izabran za mitropolita dabrobosanskog sa sjedištem u Sarajevu, postavši najviši arhijerej SPC za Bosnu i Hercegovinu. Eparhiju je preuzeo u vrijeme izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Od tada, mitropolit Nikolaj se pojavljuje na mnogim zajedničkim fotografijama sa Haškim optuženicima Radovanom Karadžićem i generalom Mladićem, a na mnogim sednicama Skupštine Republike Srpske sedeo je u prvim redovima.[1]

U Foči, koja je tokom rata preimenovana u Srbinje, mitropolit Nikolaj krajem 1994. godine otvara Duhovnu akademiju Svetog Vasilija Ostroškog, u školskim objektima koje dobija od vlasti Republike Srpske. U Duhovnoj akademiji mitropolit Nikolaj od početka vrši dužnost prorektora i predaje crkveno pjevanje. U prostorijama Akademije je smještena izbjegla Bogoslovija Sveta Tri Jerarha iz manastira Krke. Poslije obnavljanja Bogoslovije u manastiru Krki, Bogoslovija u Foči je posvećena Svetom Petru mitropolitu sarajevskom. On vrši i dužnost rektora u Bogosloviji. Od 1997. mitropolit Nikolaj predaje Sveto Pismo Novog Zavjeta u Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Njegovim zalaganjem pokrenut je eparhijski list Dabar.

Za vrijeme mitropolita Nikolaja Mrđe obnovljeno je više crkva porušenih u poslednjem ratu. Podignut je i jedan broj novih hramova. Renovirana je zgrada mitropolije u Sarajevu. Rukopoložio je više sveštenika koje je postavio na parohije u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa željom da se zadrži preostali srpski živalj na tim prostorima. Član je Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu bogoslovski rad mitropolita Nikolaja, Nastavno-naučno vijeće Bogoslovskog fakulteta u Beogradu dodijelilo mu je 30. juna 1999. diplomu počasnog doktora bogoslovskih nauka.

Zbog duboke starosti i bolesti 2011. oslobođen je upravljanja eparhijom i dodijeljen mu je zamjenik episkop zahumsko-hercegovački Grigorije Durić.

Umo je u univerzitetskoj bolnici u Foči 27. oktobra 2015. godine.[2][3]

Dela[uredi | uredi kod]

Autor je knjiga:

  • Uvod u Sveto Pismo Novog Zavjeta
  • Tumačenje Jevanđelja po Mateju
  • Tumačenje poslanice Rimljanima
  • Tumačenje poslanica I i II Korinćanima
  • Tumačenje poslanica I i II Timoteju, Titu i Filimonu
  • Tumačenje poslanice Jevrejima
  • Tumačenje Sabornih poslanica
  • Gospod Isus Hristos kao Car u Starom i Novom Zavjetu

Reference[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Lavrentije (Trifunović) (kao episkop zapadnoevropski i australijsko-novozelandski)
episkop australijsko-novozelandski
19731978.
Nasljednik:
Vasilije (Vadić)