Nedeljko Barnić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nedeljko Barnić Žarki
Nedeljko Barnić
Mesto rođenjaMelenci, kod Velikog Bečkereka

 Kraljevina SHS
Datum smrti13. 9. 1944. (22 godina)
Mesto smrtiBagljaš, kod Velikog Bečkereka

Banat,  Nacistička Nemačka
Profesijatrgovački pomoćnik
Član KPJ od1942.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
U toku NOB-aobaveštajni oficir
Severnobanatskog odreda
Narodni heroj od7. jula 1953.

Nedeljko Barnić Žarki (Melenci, kod Velikog Bečkereka, 13. septembar 1922Bagljaš, kod Velikog Bečkereka, 13. septembar 1944), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 13. septembra 1922. godine u Melencima. Simpatizer je radničkog pokreta od pre Drugog svetskog rata. Aprila 1941. godine zajedno sa jednom grupom mladića iz njegovog sela, prijavio se dobrovoljno u vojsku.

Posle kapitulacije Kraljevine Jugoslavije sakupljao je oružje i municiju i učestvovao u pripremama za oružani ustanak. Tada je primljen u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Zbog veza sa tek formiranim Melenačkim partizanskim odredom, bio je avgusta 1941. uhapšen kao saradnik NOP-a i zadržan kao talac. Sa još dva omladinca pobegao je iz zatvora i stupio u Melenački odred. Tu je ubrzo zapažen po junaštvu. U jesen iste godine ranjen je u okolini Petrovgrada, pri pokušaju Odreda da se probije u Srbiju. Posle ozdravljenja, nastavio je ilagalni politički rad u Melencima.

U leto 1943. godine ušao je u sastav Severnobanatskog partizanskog odreda, koji je formiran u Banatskom Karađorđevu. Septembra iste godine, sa većom grupom boraca, prešao je u Srem, s zadatkom da uspostavi vezu Banata sa Glavnim štabom i Pokrajinskim komitetom KPJ za Vojvodinu. Posle prelaska Dunava, kod sela Surduka, 17. septembra, naišao je na članove Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine, koji su ga uputili na diverzanstki kurs. Posle završenog kursa, Nedeljko je bio u diverzantskoj četi Glavnog štaba Vojvodine i učestvovao u mnogim akcijama u Sremu.

Početkom aprila 1944. godine vratio se u Banat, gde je u julu organizovao diverzantsku četu u Severnobačkom partizanskom odredu. U jednoj akciji, prilikom montiranja mine, izgubio je ruku, ali se na lični zahtev vratio u Odred, gde je obavljao dužnost obaveštajnog oficira.

Zarobljen je, od strane Nemaca, 3. septembra 1944. godine u okolini sela Kumana. Potom je prebačen u Veliki Bečkerek, gde je posle svirepog mučenja, ubijen tako što je živ zakopan u pesak i ostavljen da izdahne na suncu.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 7. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

O njegovom životu je 1970. godine snimljen igrani film Žarki, u kome njegovu ulogu tumaći Jovan Janićijević Burduš.

Literatura[uredi | uredi kod]