Stanko Paunović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
STANKO PAUNOVIĆ VELjKO
Profesijametalski radnik
Član KPJ odpre rata
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od25. oktobra 1943.
Bista u Beočinu

Stanko Paunović Veljko (19071942) je bio politički komesar Fruškogorskog partizanskog odreda, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1907. godine u selu Brestovcu kod Negotina i pošto je praktično ostao bez roditelja, odrastao je u dečjem domu. Nakon dva razreda gimnazije, otišao je u Niš, gde je završio mašinsko-železničku školu i u tom gradu se zaposlio kao metalurški radnik.

Kao mladić je pristupio revolucionarnom radničkom pokretu i bio je aktivan kao član SKOJ-evskih organizacija, a bio je i prvotimac fudbalskog tima Radnički. Godine 1928. je uhapšen i od Suda za zaštitu države osuđen na 14 godina zatvora, koje je izdržavao u Sremskoj Mitrovici i Lepoglavi. S obzirom da su Aprislki rat i okupacija Jugoslavije otpočeli dok je bio u zatvoru, u avgustu 1941. je bio jedan od organizatora i učesnik bega robijaša-komunista iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Tako je pristupio NOB-u i u Sremu je rukovodio partizanskim akcijama i bio član Okružnog komiteta KPJ za tu oblast.

Poginuo je u avgustu 1942. za vreme neprijateljske ofanzive na Frušku goru. Sahranjen je na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici, koje je podignuto 1960. prema projektu beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Na ovom groblju su sahranjene još neke znamenite ličnosti; narodni heroji poput Paunovića i slikar Sava Šumanović.[1]

Odlukom Vrhovnog štaba NOV i POJ, a na predlog Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine, proglašen je za narodog heroja, 25. oktobra 1943. godine, zajedno sa drugim istaknutim borcima iz Vojvodine - Sonjom Marinković, Radivojem Ćirpanovim i drugima.

Literatura[uredi | uredi kod]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Danas: „Na meti lovaca na bakar“; autor: Jovanka Zurković, 3.8.2009.