Muggia

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muggia
Milje
Panorama Muggie
Panorama Muggie
Zastava Muggie
Zastava
Koordinate: 45°36′N 13°46′E / 45.600°N 13.767°E / 45.600; 13.767
Država  Italija
Regija Furlanija-Julijska krajina
Provincija Trst (TS)
Četvrti Aquilinia (Žavlje), S.Barbara (Korošci), Chiampore (Čampore), Zindis, Lazzaretto-S.Bartolomeo (Sveti Jernej), Belpoggio (Beloglav)
Vlast
 - Gradonačelnik Nerio Nesladek
Površina
 - Ukupna 13 km2
Visina 3
Stanovništvo (31. maj 2003.)
 - Grad 13 439[1]
 - Gustoća 1,031.7/km2
Poštanski broj 34015
Pozivni broj 040
Službena stranica comune.muggia.ts.it
Karta
Muggia is located in Italija
Muggia
Muggia

Muggia (slovenski: Milje), je općina (comune) od 13 439 stanovnika[1] u Tršćanskoj provinciji u okviru autonomne regije Furlanija-Julijska krajina u Sjevernoj Italiji.

Muggia je posljednji talijanski grad na granici sa Slovenijom koji leži u Tršćanskom zaljevu, to je jedini komadić Istre, koji je pripao Italiji, nakon rasformiranja Slobodne Teritorije Trst - STT 1954. Kod Muggie je granični prijelaz za Sloveniju; San Bartolomeo - Lazaret prema Kopru.

Teritorij općine Muggia je uski pojas uz more od oko 7 km uz koji ide obalna cesta i kraška,[2]brda uz slovensku granicu - Monti di Muggia (Castellier, San Michele, Zuc i Monte d'Oro).

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Muggia je nastala na mjestu na kojem je već u 8. - 7. vijek pne. postojalo utvrđeno naselje - castelliere, taj kraj osvojili su Rimljani 178. pne. - 177. pne. koji su tu osnovali svoje naselje Castrum Muglae. Nakon propasti Zapadnog Rimskog carstva , Muggia je bila pod Ostrogotima, Langobardima, Bizantincima, Avarima i Francima. Tadašnji vladari Italije Hugo iz Arla i Lotar II su 931, poklonili Muggiu Akvilejskoj Patrijarhiji. Nakon 1354 bila je pod vlašću Genove. Nakon 1420 Muggia je postala dio Mletačke republike i dijelila sudbinu s njom naredna 3 vijeka.

Pri kraju 15. vijeka spustili su se i posljednji stanovnici sa brda u novo naselje na obali kod mjesta Borgo Lauro, gdje se danas nalazi centar Muggie. Iz tog razdoblja su katedrala i gradska vijećnica, koja je obnovljena u 19. vijeku.

Nakon propasti Mletačke republike 1797, i kratkotrajne napoleonske vlasti (1805-1814) Muggia je ušla u sastav Austrijskog carstva, od tad se stala razvijati brodogradnja koja je osobito bila jaka nakon Drugog svjetskog rata, ali danas više ne. Nakon zatvaranja brodogradilišta San Rocco (i njegovog stapanja sa Cantiere navale di Trieste) u Muggi je ostalo samo malo Brodogradilište Matassi koje je također prestalo raditi 1990.

Znamenitosti Muggie[uredi - уреди | uredi izvor]

Muggia je gradić sa vidljivim tragovima venecijanske uprave, od dijalekta, gastronomije, stila gradnje kuća u venecijanskoj gotici, uskih "calla", loggia, grbova na fasadama i glavnog gradskog trga, pravog venecijanskog "campiella".

Na brdu iznad grada Castellier (sv. Barbara) mogu se vidjeti tragovi prahistorijske utvrde castelliere, kao i arheološki park iz rimskih vremena Castrum Muglae i srednjovjekovna utvrda Muggia, koja je izgrađena u 10. vijeku za obranu istarskih granica protiv invazije Avara.

Utvdu Muggia, srušili su 1353 Tršćani, a obnovili su je 1735 Mlečani, tako da ima samo nekoliko dijelova iz ranijih vremena.

U parku se nalazi i bazilika Santa Maria Assunta (10. - 13. vijek), sa freskama iz 14. - 15. vijeka.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema popisu iz 1971., talijanski je materinski jezik 95,3% stanovništva, dok slovenskim govori 4,7% stanovništva općine.

Razvoj stanovništva

Panorama Muggie
Panorama Muggie

Gradovi prijatelji[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1.0 1.1 Statistiche demografiche ISTAT, Comune: Trieste 31 Dicembre 2009
  2. Franco Cucchi, Santo Gerdol et al.: Der Naturstein aus dem Triester Karst. Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura, Trieste 1989, S. 17-18

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]