Miroslav Miletić

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Miroslav Miletić
Generalne informacije
Rođenje 22. kolovoza 1925.
Sisak
Mjesto Zagreb
Zanimanje skladatelj
Žanr(ovi) klasična glazba, komorna glazba
Instrument(i) violina, viola
Aktivni period 1940-ih - danas
Nagrade
dobitnik brojnih nagrada i priznanja

Miroslav Miletić (Sisak, 22. kolovoza 1925.) hrvatski je skladatelj, violinist i glazbeni pedagog.

U Zagrebu je osnovao gudački kvartet Pro Arte, koji je tijekom 1970-ih godina bio jedan od 10 najboljih kvarteta u svijetu[1]. Kao skladatelj promovirao je hrvatsku folklornu i crkvenu glazbu (posebice s otoka Hvara). Miletić je jedan od najizvođenijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, a popularnost mu je veća u inozemstvu nego u domovini[2] . Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima je i nagrada Porin za životno djelo. Član je Hrvatskog društva skladatelja.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Miroslav Miletić rodio se 22. kolovoza 1925. godine u Sisku. Diplomirao je 1953. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer violina kod profesora Ivana Pinkave. Komornu glazbu završio je kod profesora Antonia Janigroa. Pohađao je privatni studij kompozicije u Zagrebu, Salzburgu, Hilversumu i Darmstadtu. U Pragu se usavršavao za violu (L. Czerny) i skladanje (Pavel Bořkovec)[3]. Sa gudačkim kvartetom Pro Arte, kojeg je utemeljio 1960. godine, profilirao je suvremenu glazbu hrvatskih autora. Održao je brojne koncerte po zemljama Europe, Amerike, Afrike i bivšeg Sovjetskog Saveza, promičući dostignuća hrvatske komorne glazbe. Njegov skladateljski opus nastaje na temelju pozitivnih iskustava tradicionalnoga glazbenoga govora i na bujnosti folklornog izraza s kojim je oduvijek bio vrlo blizak. Primjena glazbene avangarde u mnogim njegovim djelima te poznavanje suvremene glazbe, nije imalo utjecaj na njegov rad izvornog folklornog podrijetla. To se očituje u nekim Miletićevim najpoznatijim djelima kao primjerice u eklatantnom primjeru "novoga romantizma", Glasovirskom koncertu iz 1987. godine naslovljenom "Stilske vježbe" te u skladbama "Danza per violino solo", "Folklorne kasacije", u gudačkim kvartetima (primjerice u Drugom kvartetu, nazvanom "Dalmatinski"), Sonati za violu i glasovir, Sonatini za violinu i gitaru te u Hrvatskoj suiti za gitaru. Miletić je prvi hrvatski autor djela (koncerta) za gitaru i orkestar.

Od 1946. godine vodio je Zagrebačku filharmoniju i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Kao predavač viole bio je zaposlen u Glazbenoj školi "Pavao Markovac" u Zagrebu, u periodu od 1959. do 1982. godine.

Inicijativom Miroslava Miletića u Sisku se od 2001. godine održava manifestacija pod nazivom "Dani glazbe Miroslava Miletića". Festival se održava svake godine i traje tri dana, a na njemu se promovira suvremena glazba[4][5]. "Dani glazbe Miroslava Miletića" jedno je od najvažnijih glazbenih događanja u Gradu Sisku[6].

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

 • 1959. - nagrada Zaklade Gaudeamus (Koncert za violu i orkestar)
 • 1960. - Zlatni lav u Veneciji (glazba za film Piko)
 • 1967. - Zlatna medalja u Vercelliju (Diptih za violončelo i glasovir; Suita in modo antico)
 • 2002. - Vjesnikova nagrada za glazbu Josip Štolcer Slavenski
 • 2009. - diskografska nagrada Porin za životno djelo

Revizorski rad[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Croatianhistory.net - Croatian Classical Music, 20th-21st centuries - Miroslav Miletić
 2. Vjesnik.hr - Uzbudljivo stoljeće glazbenih nemira[mrtav link] -Zdenka Weber, 15. listopada 2010. god.
 3. HDS.hr - Miroslav Miletić Arhivirano 2007-06-13 na Wayback Machine-u
 4. Emilcic.exactpages.com - "Dani glazbe Miroslava Miletića" - Emil Čić, intervju objavljen u časopisu "Fokus", 18. listopada 2001. god.
 5. Sisak.hr - 10. Dani glazbe Miroslava Miletića od 12. do 14. listopada - 5. listopada 2010. god.
 6. Matica.hr - "Dani glazbe Miroslava Miletića" - Đurđica Lasić-Vuković, predsjednica sisačkoga ogranka Matice hrvatske, 16. listopada 2003. god.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]