Hrvatska diskografska udruga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvatska diskografska udruga - HDU, utemeljena je 14. lipnja 1995. godine. Sjedište HDU-e je u Zagrebu. Radom HDU-e upravlja Upravni odbor kojeg u ovom sazivu čine: Želimir Babogredac (Croatia Records) predsjednik, Boris Horvat (Aquarius Records) dopredsjednik, Danko Stefanović (Dallas Records), Silvije Varga (Dancing Bear), Branko Komljenović (Menart), i po funkciji Hrvoje Markulj, glavni tajnik.

Ciljevi poradi kojih se utemeljuje HDU jesu

[uredi | uredi kod]
  • Zastupanje i promicanje interesa diskografa - proizvođača fonograma, odnosno interesa glazbene industrije Republike Hrvatske uopće.
  • Aktivnosti u funkciji unapređivanja diskografije, a koje su s njom u uskoj vezi
  • Unapređenje i reguliranje međusobnih odnosa članova HDU
  • Unapređenje diskografske djelatnosti i njeno povezivanje s društvima i udrugama iz srodnih/susjednih djelatnosti
  • Utvrđivanje zajedničkih elemenata ugovora s autorima, izvođačima, licencnim partnerima, distributerima
  • Poticanje unapređivanja zakona iz domene autorskih i srodnih/susjednih prava kao i svih zakona koji izravno ili neizravno utječu i reguliraju diskografsku djelatnost
  • Utvrđivanje zajedničkih kriterija za dodjelu diskografskih nagrada i priznanja
  • Utvrđivanje zajedničkih elemenata i stavova u odnosu diskografije i članova HDU prema radiju, televiziji i ostalim sredstvima javnog priopćavanja
  • Borba protiv piratizacije diskografskih proizvoda

HDU je osnovana prvotno kao udruga fizičkih osoba koje se bave diskografijom i s njom povezanim djelatnostima, budući da je taj oblik udruživanja bio tada jedino moguć. U prvom Upravnom odboru HDU bili su: Hrvoje Markulj, predsjednik, Veljko Despot, dopredsjednik, Zdravko Josipović, tajnik, Šimo Jovanovac i Branko Paić. Slijedom izmjene Zakona o udrugama Skupština HDU, održana 8. siječnja 1998. usvaja novi Statut kojim se HDU transformira u udrugu pravnih osoba, dok na Skupštini 28. ožujka 2000. usvaja novi Statut usklađen sa diskografskom slikom današnjice. U svojem članstvu HDU ima 32 diskografa koji predstavljaju sve relevantne domaće nakladnike. Osnivanje HDU bilo je i nužno i očekivano posebice iz aspekta reguliranja prava proizvođača fonograma. U tom smislu HDU se vrlo brzo i značajno uključio u rad na izradi prijedloga novih odredbi kojima se u Kaznenom zakonu štite diskografi, a naročito je značajan doprinos HDU na izradi prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu u kojem se po prvi puta nalaze i prava vlasnika snimaka - proizvođača fonograma, a koji je usvojio Hrvatski Sabor u lipnju 1999. godine. Od svojeg osnutka HDU postaje jednim od ključnih utemeljitelja Diskografske nagrade "Porin". Naročito važna funkcija HDU je i borba protiv pirata, odnosno organizacija i provođenje vještačenja proizvoda za koje se sumnja da su piratski. U svrhu toga osnovan je Antipiratski odjel pod vodstvom Igora Palića, koji ima za zadaću istraživanje i prikupljanje informacija, te educiranje državnih tijela i javnosti glede zlouporabe intelektualnog vlasništva, autorskog i srodnih prava na području audiovizualnih djela, posebice glazbe.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]

Hrvatska diskografska udruga