Stipica Kalogjera

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Stipica Kalogjera
Generalne informacije
Ime Stjepan Kalogjera
Rođenje 24. svibnja 1934.
Beograd
Mjesto Zagreb
Zanimanje skladatelj, aranžer, dirigent
Žanr(ovi) zabavna glazba
Instrument(i) glasovir, violina, truba
Aktivni period 1958. -danas
Nagrade
Porin:
1993.- Najbolji aranžer i najbolji producent
1998. – Najbolji producent
2010. – životno djelo

Dr. Stjepan „Stipica“ Kalogjera (24. svibnja 1934., Beograd), hrvatski skladatelj, aranžer, dirigent i producent.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Stjepan „Stipica“ Kalogjera rođen je 24. svibnja 1934. godine u Beogradu.glazbom se počeo baviti u šestoj godini.Prvi instrument mu je bila violina, koju je učio u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, poslije truba,te glasovir.Glazbenu školu pohađa pri zagrebačkom konzervatoriju od 1948. do 1952. Kad upisuje studij medicine na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.Doktorira 1962. godine.

Nakon jednogodišnje turneje po Njemačkoj i Francuskoj 1957./ 1958. Godine postaje članom Plesnog orkestra Radio Zagreba kao trubač,poslije kao klavijaturinist, te na kraju kao producent. Počinje skladati zabavnu glazbu 1958. godine, te piše aranžmane za orkestar. Iako je kao skladatelj prepoznat prije starijeg brata Nikice Kalogjere, tada već renomiranog producenta i bendlidera – Ti si moja obala donijela mu je nagradu stručnoga žirija na Zagrebu 1960., godinu dana ranije nego je Nikica sa Sombrerom i Trijom Tividi osvojio svoje prvo diskografsko zlato.Napisao je preko 4000 aranžmana za različite sastave od combo-a do simfonijskog orkestra.Autor je glazbe za dva mjuzikla: O'kaj i Kaj20 koji su s uspjehom izvođeni u Zagrebačkom Kazalištu Komedija.Pisao je, također, i glazbu za animirane filmove i TV serije.Nastupao je kao dirigent i aranžer na Eurosongu 1995. s grupom Magazin,te na Eurosongu 1998. s Danijelom Martinović.

Na Festivalu zabavne glazbe Split sudjeluje od početka.Prvih godina kao skladatel i aranžer,a od 1980-ih kao šef dirigent.

Višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin:1993. kao najbolji aranžer za pjesmu Olivera Dragojevića Cesarica te zajedno s Arsenom Dedićem kao najbolji producent za album Tihi obrt, a 1998. također kao najbolji producent sa Arsenom Dedićem za album Ministarstvo. 2010. godine dobiva Porin za životno djelo.

Stipica Kalogjera živi u Zagrebu,u braku je s pjevačicom Maruškom Šinković.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]