Mihail Talj

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mihail Talj
Mikhail Tal 1961 Oberhausen.jpg
Država Sovjetski Savez SSSR (Latvijska SSR)
Datum rođenja 9. novembar 1936.
Mjesto rođenja Riga
Datum smrti 27. jun 1992. (dob: 55)
Mjesto smrti Moskva, Rusija
Titula velemajstor
Svjetski šampion 19601961
Najveći ELO rejting 2705 (januar 1980)

Mihail Talj (lat. Mihails Tāls) bio je sovjetsko-latvijski velemajstor i 8. svjetski prvak u šahu.

Naučio je šah kao dijete, gledajući očeve partije. Upisan je u dom pionira, a njegova je igra bitno napredovala kada mu je trener postao Aleksandar Koblenc 1949. godine.

Prvi uspjeh bila je pobjeda na prvenstvu Latvije 1953. godine. Postao je prvak SSSR-a 1957, kao najmlađi u historiji, s 20 godina, i ponovio taj uspjeh i sljedeće godine. Pobijedio je i na jakim turnirima u Portorožu 1958. i Zürichu 1959. godine.

Talj je zablistao na turniru kandidata 1959, održanom u Bledu, Zagrebu i Beogradu. U najjačoj konkurenciji Talj je pobijedio s 20 poena (od 28 mogućih), posebno lahko pobjeđujući donji dio žrijeba (uključujući i mladog Bobbyja Fischera - 4:0). 1960. godine uvjerljivo je pobijedio svjetskog prvaka Mihaila Botvinika (+ 6, = 13, - 2) i postao 8. i dotad najmlađi prvak svijeta.

Botvinik vraća titulu pobjedom u revanš meču 1961, a poslije detaljnih studija Taljevog stila igre. Slabijim Taljevim rezultatima tokom sljedećih decenija doprinijeli su bolest (stalni problemi s bubrezima, koji su i okončali njegov život) i boemski način života. Ipak, umio je i kasnije zablistati: na velikom turniru u Montrealu 1979. podijelio je 1. mjesto s Anatolijem Karpovom, koji je tada bio u zenitu snage.

Talj je imao izuzetno napadački, agresivan sistem igre. Lahko je žrtvovao figure radi stjecanja inicijative i stavljao protivnike u poziciju da za tablom rješavaju teške probleme u kratkom vremenu. A u analizama poslije partije često su nalaženi propusti u njegovim kombinacijama. Takav pristup igri donio mu je veliku popularnost, a u vrijeme kada su šahom vladali strateški orijentirani igrači, kao Botvinik, Smislov i Petrosjan, čija je igra bila pomalo dosadna. Smislov je rekao da se Taljev stil igre zasniva na trikovima, a Botvinik mu je odao priznanje rekavši da bi protiv Talja bilo "nemoguće igrati" kada bi ozbiljno trenirao i živio pod strogim režimom.

Bio je i šahovski novinar i višegodišnji urednik latvijskog časopisa Šahs.

Na gornjoj slici može se vidjeti da je na desnoj ruci imao i urođenu ektrodaktiliju (nedostatak jednog ili više centralnih prstiju, odnosno njihova spojenost).

Odabrane partije[uredi - уреди | uredi izvor]

Prethodnik: Svjetski šahovski prvak
1960-1961.
Nasljednik:
Mihail Botvinik Mihail Botvinik

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]