Mihail Talj

Izvor: Wikipedia
Mihail Talj
Mikhail Tal 1961 Oberhausen.jpg
Država Sovjetski Savez SSSR (Latvijska SSR)
Datum rođenja 9. novembar 1936.
Mjesto rođenja Riga
Datum smrti 27. jun 1992. (dob: 55)
Mjesto smrti Moskva, Rusija
Titula velemajstor
Svjetski šampion 19601961
Najveći ELO rejting 2705 (januar 1980)

Mihail Talj (lat. Mihails Tāls) bio je sovjetsko-latvijski velemajstor i 8. svjetski prvak u šahu.

Naučio je šah kao dijete, gledajući očeve partije. Upisan je u dom pionira, a njegova je igra bitno napredovala kada mu je trener postao Aleksandar Koblenc 1949. godine.

Prvi uspjeh bila je pobjeda na prvenstvu Latvije 1953. godine. Postao je prvak SSSR-a 1957, kao najmlađi u historiji, s 20 godina, i ponovio taj uspjeh i sljedeće godine. Pobijedio je i na jakim turnirima u Portorožu 1958. i Zürichu 1959. godine.

Talj je zablistao na turniru kandidata 1959, održanom u Bledu, Zagrebu i Beogradu. U najjačoj konkurenciji Talj je pobijedio s 20 poena (od 28 mogućih), posebno lahko pobjeđujući donji dio žrijeba (uključujući i mladog Bobbyja Fischera - 4:0). 1960. godine uvjerljivo je pobijedio svjetskog prvaka Mihaila Botvinika (+ 6, = 13, - 2) i postao 8. i dotad najmlađi prvak svijeta.

Botvinik vraća titulu pobjedom u revanš meču 1961, a poslije detaljnih studija Taljevog stila igre. Slabijim Taljevim rezultatima tokom sljedećih decenija doprinijeli su bolest (stalni problemi s bubrezima, koji su i okončali njegov život) i boemski način života. Ipak, umio je i kasnije zablistati: na velikom turniru u Montrealu 1979. podijelio je 1. mjesto s Anatolijem Karpovom, koji je tada bio u zenitu snage.

Talj je imao izuzetno napadački, agresivan sistem igre. Lahko je žrtvovao figure radi stjecanja inicijative i stavljao protivnike u poziciju da za tablom rješavaju teške probleme u kratkom vremenu. A u analizama poslije partije često su nalaženi propusti u njegovim kombinacijama. Takav pristup igri donio mu je veliku popularnost, a u vrijeme kada su šahom vladali strateški orijentirani igrači, kao Botvinik, Smislov i Petrosjan, čija je igra bila pomalo dosadna. Smislov je rekao da se Taljev stil igre zasniva na trikovima, a Botvinik mu je odao priznanje rekavši da bi protiv Talja bilo "nemoguće igrati" kada bi ozbiljno trenirao i živio pod strogim režimom.

Bio je i šahovski novinar i višegodišnji urednik latvijskog časopisa Šahs.

Na gornjoj slici može se vidjeti da je na desnoj ruci imao i urođenu ektrodaktiliju (nedostatak jednog ili više centralnih prstiju, odnosno njihova spojenost).

Odabrane partije[uredi - уреди | uredi izvor]

Prethodnik: Svjetski šahovski prvak
1960-1961.
Nasljednik:
Mihail Botvinik Mihail Botvinik

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]